Vložil kukula (bez ověření), 5. Červen 2015 - 20:56

Pokutu zaplatí SVJ.

Jak se budou vlastníci podílet na její úhradě? To nezáleží na tom, jestli byli pro symetrické nebo nesymetrické dveře. Podílet se na pokutě budou všichni. Jakým podílem se na pokutě budou podílet, to záleží na tom, jestli pokuta patří do nákladů na správu domu (§ 1180 odst. 1 NOZ), nebo do nákladů vlastní správní činnosti (§ 1180 odst. 2 NOZ). (V tuto chvíli nevím, kam patří. Možná že pro pokuty je ještě nějaký jiný šuplík.) V prvém případě by vlastníci přispěli ve výši, odpovídající jejich podílu na společných částech; ve druhém případě by se pokuta rozvrhla na každou jednotku stejně.

Jestli máte na účtu dost peněz, tak byste si toho ani nemuseli všimnout. Jestli nerozumíte vyúčtování, tak to vůbec nepoznáte, jenom budete nadávat, proč se vám zvyšuje činže.

Problém je v tom, že nevinní vlastníci, kteří chtěli instalovat dveře povolené památkáři nevěděli, že existuje § 1209 NOZ, kde se píše:

(1) Je-li pro to důležitý důvod, může přehlasovaný vlastník jednotky navrhnout soudu, aby o záležitosti rozhodl; v rámci toho může též navrhnout, aby soud dočasně zakázal jednat podle napadeného rozhodnutí. Není-li návrh podán do tří měsíců ode dne, kdy se vlastník jednotky o rozhodnutí dozvěděl nebo dozvědět mohl, jeho právo zaniká.

Jestli jste prošvihli tuto lhůtu, tak toho už moc nepořídíte. S dobrým právníkem byste to možná vyhráli a vše by nakonec zaplatil výbor (jednal s úmyslem nedodržet příkaz památkářů), ale soudní výlohy by možná byly větší než co byste od výboru získali.

kukula.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.