Vložil Korky0202, 31. Květen 2015 - 15:39

Dobrý den, podle NOZ a NV se rozlišují příspěvky, které se platí na základě podílů a na bytové jednotky. S touto problematikou se také nyní zabýváme, protože jsme doposud některé věci prostě platili z tzv. fondu oprav, což je archaický název příspěvku, který odvádíte na základě svého podílu v SV. Bohužel, či bohudík, to už záleží na Vás, byli poslanci a vláda aktivní a do NOZ a hlavně do NV 366/2013 Sb. zahrnuli položky, které se musí platit poměrově dle počtu bytových jednotek. Také jsme se ve Výboru bavili, zda zavedeme nějaký „provozní fond“, který bude sloužit k úhradě těch položek, které se musí dle tohoto NV rozúčtovat na bytové jednotky, jedná se například o odměny výboru, náklady na SIPO, bankovní poplatky, úklidová služba atd. Narazili jsme však na to, že některé z těchto položek nelze měsíčně naplánovat jako poštovné, bankovní poplatky, poplatky za SIPO. Rozhodli jsem se, že na Shromáždění ty položky, které lze pevně kalkulovat zahrneme zvlášť do výpočtového listu. A ty náklady, které se nedají přesně na korunu naplánovat, budeme „dotovat“ z příspěvků vlastníků, který odvádí dle svého podílu a na konci zúčtovacího období budou zúčtovány dle skutečnosti na jednotlivé bytové jednotky, protože jsme si i spočítali, že se často jedná o stokorunové položky na bytovou jednotku za rok. Takže si myslím, že hlavní problém je v tom, že váš Výbor neví, jak se dle NOZ a daného NV zařídit.

Jako vlastník bytové jednotky máte právo na informace od Výboru. Váš Výbor v tom má evidentně zmatek a není schopen si zajistit relevantní informace, pracovat s nimi, nehledě na to, že vůbec netuším jaké náklady by mohl chtít za to, že předseda ukončí shromáždění dříve.

  1. Účetní závěrku FÚ přijme na základě podpisů statutárních orgánů SV, takže o neplatnosti nemůže být řeč. Takže platí, co napsal lake.
  2. Opět, platí NOZ a jeho ustanovení, pokud není ve Stanovách uvedeno jinak, dle metodiky, kterou uvedl lake.
  3. Řekl bych, že to je forma, jakou se chtěl Váš Výbor vypořádat s NV 366/2013 Sb. Nicméně si myslím, že tato forma je nicneříkající a já bych pro tuto formu nějaké „provozního“ či „jinaknazvaného“ fondu nehlasoval. Preferuji, když položky, které je nutné rozúčtovat na bytové jednotky jsou součástí výpočtového listu, protože každý ví, na co jsou tyto příspěvky určené a jestliže tyto příspěvky nelze předem přesně kalkulovat, tak je platit z příspěvků, které odvádíte dle vašeho podílu a ročně je rozúčtovat na konci zúčtovacího období.

A možná bych i vyměnil Výbor :-)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.