Vložil lake, 28. Květen 2015 - 11:38

Bože, to jsou žvásty! František Korbel i paní ombudsmanka Šabatová jsou úplně mimo. Zřejmě sluníčkoví lidé, kterým to sluníčko moc svítilo na hlavu.

Bytové družstvo je soukromoprávní korporace, pane Korbeli a paní Šabatová. Může si do stanov dát jakékoliv omezení bude chtít. Může vyloučit vznik členství u neobčana České republiky, u neobčana Evropské unie, u osoby, která nehovoří plynně česky, u toho, kdo neprokáže, že má alespoň třímilionový majetek na účtu, či pro osoby které vyznávají islám.

Družstvo může odmítnout členství komukoliv, aniž by představenstvo muselo sdělit důvod. Může si schválit podmínky členství ve stanovách. Nejde o žádnou diskriminaci. Diskriminací a vměšováním státu by bylo, kdyby paní ombudsmanka Šabatová do toho strkala nos.

Nikdo nesmí být nucen stát se členem spolku či bytového družstva proti své vůli. Na druhou stranu ovšem platí, že nikdo nemá právo stát se členem spolku či bytového družstva proti vůli současných členů, či proti vůli statutárního orgánu.

Vždyť je to tak jednoduché. Nechceme tě – hledej si bydlení jinde.

90/2012 Sb.
Vznik členství § 577
(1) Členství v družstvu vzniká jen při splnění všech podmínek stanovených tímto zákonem a stanovami, (…).
§ 599
Převod družstevního podílu je možný jen na osobu, která se podle ustanovení tohoto zákona nebo stanov může stát členem družstva.
§ 600
Člen může převést svůj družstevní podíl (…) na osobu, která není členem, pokud to stanovy připouštějí. Stanovy mohou převod podmínit souhlasem představenstva­. (…).

Že pan František Korbel nerozumí základům práva mne nepřekvapuje. Četl jsem před časem jeho bláboly o tom, že NOZ má údajně retroaktivní účinky i bez toho, že by to bylo v zákonu výslovně uvedeno. Ten člověk nezná Ústavu, ani nový Občanský zákoník, na jehož přípravě se údajně podílel.

Paní ombudsmanka Šabatová si vážně myslí, že ombudsman je oprávněn nařizovat vnitřní právní poměry v soukromopráv­ní sféře?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.