Vložil lake, 11. Červen 2015 - 18:11

Paní Brychová,

v první řadě máte účtovat tak, aby by dodržen věrný a poctivý obraz hospodaření účetní jednotky. Takže určitě nehradíte nic na jakýsi „fond oprav“. Právnické osoba SVJ nemá žádný fond. I kdyby jej měla, mení vaše firma povinna na takový nesmyslný a neurčitý účel nic hradit a samozřejmě takové platby by nemohly být vedeny jako náklad. Jedině jako dar bez právního důvodu.

Takže se vraťme do reality: Hradíte nejspíše čtyři druhy plateb.

  1. krátkodobé zálohy na služby, které se vyúčtují a vypořádají každoročně,
  2. krátkodobé zálohy na správu domu, které se vyúčtují a vypořádají každoročně,
  3. dlouhodobá záloha na správu domu, u které musí být od počátku zřejmé na jaký konkrétní účel je vybírána a do kdy nejpozději má být na daný účel užita.
  4. příspěvky na správu domu, hrazené podle potřeby na výzvu SVJ.

Z těchto plateb jdou „do nákladů“ částky ze skupiny č.4 přímo. K tomu není třeba nic dodávat.

Částky ze skupiny č. 1 a 2 snad vaší firmě také nečiní potíže. Vyúčtování je povinen příjemce záloh provést nejméně jedenkrát ročně. Neučiní-li to, vyzvete jej k předložení vyúčtování a k vypořádání přeplatků/nedo­platků v přiměřené lhůtě. Pokud nesplní svou povinnost, vyzvete jej k vrácení všech Vámi uhrazených záloh za uplynulé období. Pokud zálohy nevrátí, provedete vzájemné započtení pohledávek a přerušíte na potřebnou dobu vaše platby, do doby než dojde k vyrovnání vzájemných pohledávek a závazků.

Jedině u plateb pod č. 3 musíte vést úhrady záloh v účetnictví jako dlouhodobou pohledávku za příjemcem záloh. To potrvá do spotřebování zálohy na stanovený účel. Pokud snad marně uplyne lhůta, do kdyměla dlouhodobá záloha být použita na stanovený účel, postupujete shodně: vyzvete příjemce záloh k vrácení všech Vámi uhrazených záloh za uplynulá období. Pokud zálohy nevrátí, provedete vzájemné započtení pohledávek a přerušíte na potřebnou dobu vaše platby, do doby než dojde k vyrovnání vzájemných pohledávek a závazků.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.