Vložil lake, 13. Květen 2015 - 8:54

Paní Jano,

  • Na SVJ se nevztahuje ZOK (zákon o obchodních korporacích).
  • Neexistuje FO.
  • Členové statutárního orgánu nejsou „členové jako ostatní“. Nemusí totiž vůbec být členy SVJ. To nevíte?
  • Bez ohledu na to, zda jsou či nejsou členy SVJ, mají zvláštní postavení: vykonávají funkci. Výkon funkce s sebou nese také odpovědnost jednat s péčí řádného hospodáře. Mají povinnost nahradit právnické osobě škodu, jestliže kterýkoliv z nich poruší tuto povinnost.
  • Tvrzení,že členové výboru nejsou zaměstnanci, je sice pravdivé, ale nevystihuje jejich postavení. Pobírají odměny ze závislé činnosti. To má důsledky v oblasti zdravotního a sociálního „pojištění“ i v oblasti daně z příjmu.

Je mnoho členů SVJ, kteří chtějí prostě jenom bydlet. Nezajímají se o činnost výboru a nemají čas ani chuť se do ní jakkoliv zapojit. Očekávají, že SVJ jim zajistí odpovídající sevis, bez toho, aby oni sami museli studovat zákony, radit se s advokáty, přesvědčovat natvrdlé členy výboru, nebo lhostejné vlastníky jednotek na shromáždění.

Omlouvání neschopnosti členů výboru je v tomto státě oblíbeným sportem. Představme si, že si nechám v autoservisu opravit auto. Vráti mi je s brzdami, které nebrzdí a zakázku předraží. Budu si stěžovat – a vedoucí autoservisu ke mně pronese plamennou řeč:

Vážený zákazníku, náš autoservis si nemůže na každou opravu brzd najímat odborníky. Neremcejte, neosočujte, neházejte vedení servisu klacky pod nohy. Zkuste být konstruktivní a užitečný zákazník! Přineste si vlastní nářadí a opravte si to sám. My od Vás pak jen vybereme peníze. Zákazník i autoservis jsou přece na jedné lodi.

Bla, bla, bla.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.