Vložil lake, 9. Květen 2015 - 11:53

Připomínám, že rozúčtování podle indikátorů na radiátorech je nemožné, jestliže indikátory nejsou osazeny na každém otopném tělese. Mezi otopná tělesa se počítá každé svislé stoupací a vratné potrubí ÚT, jestliže nemá povrchovou izolaci.

Totéž platí i pro osazení indikátory připevněnými na odtokové trubce z otopného tělesa. I pro tento případ by musely být dodatečně osazeny další indikítory: na každé stoupací trubce v bytě pod stropem, na vratné trubce u podlahy.

Ve všech domech s rozúčtováním pomocí indikátorů na radiátorech či trubkách je tedy možné úspěšně napadnout dosavadní postupy rozúčtování pro jejich rozpor s platnou legislativou. V žádném domě není splněn striktní požadavek zákona č. 406/2000 Sb. o povinné instalaci registrujících přístrojů na každé otopné těleso v bytě.

Jediná metoda, která je fyzikálně opodstatněná a všeobecně použitelná, je denostupňová metoda.

Ani v tomto případě ovšem memá ministerský ouředník pravdu: samotná teplota vnitřního vzduchu nevypovídá o tepelné pohodě. I při denostupňové metodě se budou uplatňovat korekce na polohu. Vyhláška č.504/2007 Sb. stanoví vnitřní teploty vzduchu rozdílně podle počtu ochlazovaných stěn místnosti. Tyto korekce by se měly u denostupňové metody vždy uplatnit.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.