Vložil lake, 6. Květen 2015 - 3:12

Jipa1,

to jste se probudil hodně pozdě. Po Vašich dvou zmatených textech o úvěru najednou objevujete, že za Vaše účetní podvody a školáché chyby v zajištění pohledávek SVJ budou nést následky vlastníci jednotek. Už Vám to tedy konečně dochází?

Jste ovšem mimo téma: úvodní dotaz vůbec nebyl o tom kdo ručí, nýbrž o tom kdo komu co dluží a kdo komu co splácí v SVJ. Ručení by nastalo teprve až se ten Váš podvod s úvěrem provalí. O samotném ručitelském závazku vlastníka jsem ostatně psal vícekrát jinde, viz například http://www.portalsvj.cz/…-kupovat-byt.

Mimochodem, mýlíte se: SVJ neručí bance za úvěr mým majetkem, jak nesprávně tvrdíte. SVJ přece nikomu neručí: SVJ není ručitel, nýbrž dlužník! Vám se úplně pletou základní pojmy, viďte.

Právě zákonná ručitelská povinnost každého vlastníka by měla být dobrým důvodem, aby Vás vlastníci jednotek nakopali do zadku ihned, jakmile začnete blouznit o tom, že údajně mají splácet cizí úvěr, a začnete si plánovat, že SVJ sešvindluje účetnictví a záměrně zpronevěří zálohy na budoucí opravy k úhradám svého vlastního starého dluhu. 

Když nerozumíte ani kdo komu co splácí a proč, a nerozeznáte dokonce dlužníka od ručitele, pak asi nemáte ve vašem SVJ s dlužníky sjednané řádné písemné a zajištěné smlouvy se splátkovým kalendářem. Takže jako předseda výboru nesete odpovědnost za to, že SVJ nevymáhá své pohledávky, že je nikdy ani nezačalo vymáhat, takže už nenávratně došlo k jejich promlčení.

Vlastní neschopností jste způsobil, že pohledávky SVJ jsou nezajištěné, nevymahatelné, a že SVJ je dnes vytunelováno. Pak se opravdu uplatní ručitelský závazek vlastníků jednotek za chybné hospodaření výboru. Vaše neznalost a neschopnost ohrožuje majetek všech vlastníků.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.