Vložil lake, 4. Květen 2015 - 17:43

Pane AsiTak,

jestliže přehlasovaný vlastník – jak píšete – nepodepíše žádnou smlouvu, tím lépe: hodlá zaplatit jednorázově vše. SVJ jej prostě vyzve k úhradě celé částky jeho příspěvku v přiměřené lhůtě (řekněme do 14 dnů) a při prodlení dlužníka pak okamžitě předává věc k vymáhání soudně.

Ale tyto věci měly být mezi vlastníky jasné předem, předjednány a vyřešeny před samotným hlasováním o zateplení.

Píšete, že předsedové tímto švindlem „ze sebe dělají hlupáky“. Ale ne, ono je to mnohem horší: nekonají s péčí řádného hospodáře, porušují zákon o účetnictví, způsobují škodu SVJ, a dopouštějí se trestných činů podvodu (zatím ve stadiu přípravy, ale i to je trestné).

  • Pokud členové výboru nezajistí, aby do účetnictví SVJ byly ihned zavedeny pohledávky SVJ za dlužníky, jde o trestný čin podle § 254 TrZ Zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění a také porušení zákona o účetnictví.
  • Jestliže připustí, aby dlouhodobé pohledávky SVJ za dlužníky nebyly jištěny perfektními písemnými smlouvami se splátkovým kalendářem, nekonají s péčí řádného hospodáře a budou ručit za způsobené škody veškerým svým majetkem.
  • Jestliže předepisují a vybírají zálohy na správu, opravy a údržbu domu, ale od počátku vědí, že budou vybrané zálohy používat k úhradě starých dluhů SVJ u banky, jde o trestný čin podle § 209 TrZ Podvod a § 222 TrZ Poškození věřitele.
  • Jestliže členové výboru předepíšou tyto falešné „zálohy“ nabyvateli jednotky, který není dlužníkem, pak jde o trestný čin podle § 209 TrZ Podvod. Přitěžující okolností u obou podvodů je, že členové výboru čin spáchali jako členové organizované skupiny (TrZ § 209 odst. 4a) s trestem odnětí svobody na dvě až osm let. I pouhá příprava podvodu je trestná.

V podstatě se bavíme o tunelování SVJ, shodně jako ve známém případu společnosti H-system. U H-systemu šlo o vybírání záloh na budoucí výstavbu, které se ovšem používaly v rozporu s jejich určením na úhradu starých dluhů právnické osoby. V SVJ jde o vybírání záloh na budoucí opravy, které se ovšem používají v rozporu s jejich určením na na úhradu starých dluhů právnické osoby.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.