Vložil lake, 27. Duben 2015 - 6:57

Paní Alexandro,

každá lidská činnost, každý právní vztah podléhají nějakému řádu a pravidlům. Jinak byste se řídili zákony džungle. Váš smluvní správce se chová jako divoký King-Kong (http://4.bp.blogspot.com/…rila%2B2.jpg).

On přece není oprávněn cokoliv měnit na platných pravidlech rozúčtování. Pokud nebyla řádně schválena nová, odlišná pravidla, pak to, co si smluvní správce dovoluje je nebetyčná drzost. Zřejmě jsou členové výboru poserové, kteří SVJ neřídí a nechávají smluvnímu správci volnou ruku k divokému opičímu řádění.

Podle § 3028 NOZ platí, že práva a povinnosti vzniklé z věcných práv přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se (…) posuzují podle dosavadních právních předpisů. Dosavadním právním předpisem je zákon č.72/1994 Sb..
Zároveň platí, že právní poměry vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé, včetně práv a povinností z porušení smluv uzavřených přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, [se řídí] dosavadními právními předpisy. Touto smlouvou uzavřenou přede dnem nabytí účinnosti NOZ jsou vaše stanovy; dosavadním právním předpisem je zákon č.72/1994 Sb..

Není na tom nic složitého, chovat se civilizovaně a v souladu se zákonem. To platí plně i pro práva a povinnosti vlastníků jednotek(1994) navzájem a pro vzájemné vztahy mezi vlastníkem jednotky(1994) a právnickou osobou SVJ(2000). Pro vás i pro další nabyvatele jednotek platí stanovy, které jsou veřejně dostupné na webu rejstříkového soudu. Takže se jimi řiďte!

Stanovy je možno změnit, ovšem je k tomu (podle vzorových stanov SVJ(2000)) nutná tříčtvrtinová většina hlasů přítomných na usnášeníschopném shromáždění. Hlasovalo se o této věci? Byla dosažena pořebná tříčtvrtinová většina ke změně stanov? Jsou již nové stanovy vloženy do sbírky listin rejstříkového sou­du?

Pokud ne, pak rozúčtování je v rozporu se zákonem, v rozporu se stanovami a tedy vadné.

Každé SVJ je podle § 1414 NOZ povinno oddělit vlastní náklady od nákladů na správu cizího majetku. Tato povinnost vznikla již 1.1.2014 s účin­ností NOZ. Do budoucna je možné, že vlastní náklady SVJ budou hradit vlastníci jednotek formou členských příspěvků, které budou mít pro každého vlastníka jednotky shodnou výši. Můžete si stanovy takto upravit a zavést novou členskou povinnost, nic tomu nebrání. Pokud si ovšem změnu stanov odhlasujete, bude nový způsob financování použitelný teprve od 1. ledna následujícího roku po schválení a zveřejnění nových stanov ve sbírce listin.

Pořádek musí být. Chovejte se civilizovaně. Divoký King-Kong patří buď do africké džungle, nebo do klece.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.