Vložil lake, 16. Květen 2015 - 19:05

Pane X, argumentační vada je již v samotném rozsudku Nejvyššího soudu. Prostudujte si ten rozsudek a jistě na to přijdete.

  1. NS v rozsudku jednoznačně přiznal právo vlastníkovi jednotky nechat se zastupovat při hlasování (které NS označil za právní úkon vlastníka!!!).
  2. NS zároveň prohlásil, že SVJ má právo zabránit zástupci vlastníka v účasti na shromáždění, takže právní úkon prý učinit nemůže.

Rozsudek Nejvyššího soudu je vnitřně rozporný. Buď vlastník má právo hlasovat prostřednictvím zástupce – a pak ovšem nelze zástupci házet klacky pod nohy tím, že nebude vpuštěn na shromáždění. Nebo vlastník nemá právo hlasovat prostřednictvím zástupce – a pak by SVJ mohlo zástupce vyloučit z účasti na shromáždění a zastupování zakázat. Ovšem jedině výslovným ustanovením ve svých stanovách.

Rozsudek NS ovšem ze všeho nejvíce připomíná chytrou horákyni: právo sice vlastníkovi přiznává, ale on nesmí toto právo uplatnit. Tento kocourkovský způsob právního myšlení by se dal vhodně rozšířit i na jiné případy:

Koupil jste si lístek na vlak. Průvodčí zamkne všechny dveře do vagonů a nevpustí Vás dovnitř. Vlak Vám ujede. Nemáte právo na vrácení peněz, protože jízednka Vás opravňuje pouze k jízdě. Ne k tomu, abyste před jízdou nastoupil do vlaku.
Dostal jste předvolání na policii k podání vysvětlení. Když se dostavíte, vrátný u vchodu Vás nevpustí do budovy. Protože jste neuposlechl úřední výzvu, byla Vám uložena pořádková pokuta. Když budete namítat, že za to nemůžete, bude Vám sděleno, že předvolání Vás opravňovalo pouze ke vstupu do kanceláře č. 27, nikoliv ke vstupu do budovy, ve které se tato kancelář nachází.
V roce 1952 byla soukromému zemědělci v Brníčku určena povinná kvóta mléka, které byl povinen státu odvádět. Zároveň mu byl zabaven jeho dobytek, a bez krav nelze mléko nadojit. Za neplnění dodávek mu byla uložena pokuta, a zároveň mu byl zablokován účet v bance, takže nemohl pokutu uhradit. Proto skončil na půl roku ve vězení a jeho rodina byla násilně vystěhována. Příběh je skutečný: http://www.asz.cz/…odminka.html.

Takováto právní zvěrstva je možno vymýšlet si do nekonečna. Umí to i Nejvyšší soud …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.