Ve Stanovách z 2004 nemáme uvedeno použití plných mocí. Podle NOZ to není nutné a plné moci i tak lze použít?

Vložil astera, 20. Duben 2015 - 22:32 ::

V domě, kde vlastním byt,máme „zajímavé časy“ s vedením SVJ. Např. donedávna používali pro prosazení svých návrhů plné moci, i když jejich užití nebylo ve Stanovách (vzorové z r 2004). Po upozornění se výbor SVJ rozhodl Stanovy změnit.

Na shromáždění,kde se mělo o návrhu nových Stanov hlasovat, nás předsedkyně výboru upozornila, že podle přítomného notáře NOZ vykládá otázku plných mocí volněji a že se mohou použít již na tomto shromáždění,při hlasování o nových Stanovách.

Požádala jsem o zdůvodnění a notář nás informoval takto: „Předmětem rozsudku NS sp.zn. 29 Cdo 3399/2010 je hlasování na shromáždění vlastníků jako právní úkon a účast na shromáždění vlastníků, která právním úkonem není. V NOZ se již pojem právní úkon nevyskytuje a místo toho se používá pojem právní jednání. Tento nový pojem sice nahrazuje ve většině případů předchozí pojem právní úkon, jeho rozsah je ale podstatně širší a proto není možné závěry z rozsudku NS sp.zn. 29 Cdo 3399/2010 přenášet do nové právní úpravy. ..“

Podrobnější informace prý jsou např. v článku „Právní jednaní podle nového občanského zákoníku a jeho vady“ JUDr. Milana Hulmáka, Ph.D. z advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners.

Co s tím? Je to správný výklad zákona? Můžeme plné moci použít již při hlasování o nových Stanovách (kde již uvedeny budou)?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.