Vložil lake, 15. Duben 2015 - 17:52

Pojem „funkčně související pozemky“ nemá žádný právní význam. To si vymysleli ministerští ouředníci v roce 2013.

V první řadě je třeba uvědomit si, že katastrální vyhláška č. 357/2013 Sb. je podzákonným právním předpisem. Není tedy způsobilá definovat nějaký nový právní pojem. K tomu zcela chybí zákonné zmocnění.

Je třeba vyjít ze zákonné právní úpravy, kterou je zákon č. 72/1994 Sb. o vlastnictví bytů. Ten se o žádné „funkční souvislosti“ nezmiňuje. Podle § 2 tohoto zákona platí, že „… společnými částmi domu části domu určené pro společné užívání, (…); dále se za společné části domu považují příslušenství^1a) domu (například drobné stavby), (…).“.

Co je „příslušenství domu“ bylo definováno v tehdy účinném Občanském zákoníku. Podle § 121 zákona č. 40/1964 Sb. Občanský zákoník platilo, že „[p]říslušenstvím věci jsou věci, které náležejí vlastníku věci hlavní a jsou jím určeny k tomu, aby byly s hlavní věcí trvale užívány“. Obdobné ustanovení je dnes obsaženo v § 510 NOZ.

Pod příslušenství domu je tedy možno zahrnout i pozemek (jiný nežli pozemek pod budovou). Funkce pozemku může být odlišná od funkce domu: hlavní funkcí domu je totiž bydlení, kdežto funkcí pozemku může být například parkování vozidel spoluvlastníků do­mu.

Podle toho se sepisovala prohlášení vlastníka budovy: jestliže v prohlášení byl určitý pozemek označen jako „věcné příslušenství domu“, pak platí:

  1. Jde o pozemek v podílovém spoluvlastnictví všech vlastníků jednotek.
  2. Podíly jsou shodné s podíly na společných částech domu.
  3. S nabytím vlastnictví jednotky přechází na nabyvatele automaticky i spoluvlastnictví takto označeného pozemku.

V této stále platné definici není místo pro nějaké „funkční souvisení“. Obsah katastrální vyhlášky je tedy bezvýznamný. Je třeba vyjít pouze ze ZoVB a z obsahu prohlášení vlastníka.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.