Vložil Josef Praks, 14. Duben 2015 - 7:14

Zaujal mě midoriho odkaz na TZB info, kde je popisován dům, ve kterém je jeden byt vytápěný na 23 stupně a další dva byty na 22,5 stupně a prakticky všechny ostatní byty v domě na těchto třech bytech parazitují! Tak lze parafrázovat text uvedeného článku. Na první pohled mě zaujaly náměry indikátorů, pohybují se všechny blízko nuly (od 4,9 do 35,1). Co je to za indikátory? V našem domě se náměry pohybují od 927 dílků po 4292 dílků. Podle argumentace autora článku veškeré teplo z těchto tří bytů migruje do sousedních bytů, žádné teplo z nich neuniká na chodbu! Dále by mě zajímalo, zda v uvedeném domě mají plynové sporáky. Pokud ano, pak teplo z domu utíká převážně přes nucené větrání kuchyní, ale to se v článku zanedbává. Dále by mě zajímalo, zda ty tři „okrádané“ byty mají stejnou teplotu ve všech místnostech – stejnou v koupelně, v ložnici i v kuchyni. Mají v bytě mezi místnostmi i dveře? Zavírají dveře mezi místnostmi? I v noci mají 23 stupňů v ložnicích?

V komentáři se autor článku zmiňuje o tom, že nejhorší polohu v domě mají byty nad nevytápěným suterénem. Už ale mlčí o tom, že přes tyto byty vedou nejtlustší stoupačky do podlaží nad nimi, které tyto znevýhodněné byty účinně spoluvytápějí! A vůbec, co jsou zač vlastně ty naměřené hodnoty na indikátorech? Byl do těchto indikátorů zapsán i výkon jednotlivých radiátorů a koeficient na polohu místnosti? Vůbec mi není jasné, o jakých hodnotách autor píše a čím vlastně argumentuje! Zajímavé jsou podle mne hodnoty naměřené v bytech pod střechou, kde stoupačky na vytápění bytu nemají žádný vliv. Podle mne tyto byty mají v domě fakticky nejvyšší znevýhodnění v domě, ale přitom se náměry v bytech pohybují velmi nízko, jak je to možné? Kudy dostávají to teplo od sousedů? Snad ne jen podlahou? Další důležité otázky: Jsou ve všech bytech stejně výkonné radiátory? Jak vysoké korekční koeficienty na polohu místností se „podílely“ na uvedených náměrech? Je dům zateplený a jak? Je zateplená i střecha? Byly po zateplení domu změněny ekvitermní křivky pro dodávku tepla do domu v závislosti na venkovní teplotě? Podle mého názoru nebyly, když byt s nejvyšší potřebou tepla potřebuje 7 x tolik dílků jako byt s nejmenším náměrem. Je ten byt s nejmenším náměrem obydlen? Byty s koncovkou 1 jsou štítové, byty s koncovkou 6 nejsou štítové a berou i teplo ze sousedního domu? V článku je moc neznámých hodnot, argumentace je krajně nepřesvědčivá.

Závěr článku je zcela popletený: Hodnota –20% je v připravované vyhlášce namířena právě proti bytům s nízkým nároky na teplo, které budou platit 80% průměru, když výši průměru výrazně ovlivňují byty s vysokou potřebou tepla.

Jožin

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.