Vložil lake, 9. Duben 2015 - 22:59

Není pravda, že SVJ „zamrzla“. Já nic takového nevidím. Je zde 53000 právnických osob a jsou živé a zdravé. Existují, fungují. Mají své stanovy. Mají právní úpravu, která jednoznačně určuje jejich omezenou právní způsobilost a stanoví také rozsah práv a povinnosti právnické osoby vůči vlastníkům jednotek(1994).
----------------------------------------------------------------------------

Zrušení rozdělení budovy na jednotky(1994) a společné části by zasáhlo do samé podstaty vlastnictví každého vlastníka jednotky. Proto by ke změně mohlo dojít pouze dohodou všech. Viz § 1141 a § 1143 NOZ. Obdobně viz § 1217 NOZ pro případ bytového spoluvlastnictví.

Změna dosavadního rozdělení budovy je tedy možná tak, že VŠICHNI vlastníci jednotek zruší rozdělení budovy na jednotky(1994) a společné části domu podle ZoVB. Učiní tak notářským zápisem (§ 5 odst. 6 ZoVB). Zároveň s tím automaticky zanikne i SVJ(2000), pokud v domě existovalo jako právnická osoba.

Pak teprve můžete rozdělit budovu na jednotky(2012) postupem podle § 1166 NOZ a založit SVJ(2012).

Dotaz na použitelnost § 1169 NOZ lze zodpovědět velmi jednoduše: Toto ustanovení nedopadá na bytové vlastnictví podle ZoVB. Právní úprava se ale neliší. Podle § 1169 NOZ platí, že ke změně prohlášení se vyžaduje dohoda dotčených vlastníků jednotek o změně jejich práv a povinností uzavřená v písemné formě.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.