Vložil Tony (bez ověření), 2. Duben 2015 - 13:26

Zdravím a děkuji za reakci.

Mohu Vás ubezpečit, že jsem strávil dost času hledáním na internetu než jsem položil otázku.

Mohu doplnit i tyto důležitosti:

Podle dříve a nyní platné normy jsou hromosvody označeny:
dnes již neplatné ČSN 34 1390 – zařízení pro ochranu před účinky atmosférické a statické elektřiny
ČSN EN 62305 – systémy ochrany před bleskem a přepětím

Lhůty kontrol a revizí hromosvodů:

Pro lhůty provádění revizí a kontrol podle příslušné normy se určuje realizace hromosvodů:Hro­mosvody zrealizované do 1.2.2009 řeší norma ČSN 34 1390, lhůty revizí pak norma ČSN 33 1500. Hromosvody zrealizované po 1.2.2009 se revize a kontroly provádí v souladu s evropskou normou ČSN EN 62305.

Termíny pro revize v rámci této normy stanovují dle zařazení objektu do příslušné bezpečnostní třídy objektu (hladiny ochrany objektu). Tato třída (hladina) se stanovuje už v návrhu a projektové dokumentaci tohoto systému. Příslušné termíny jsou vypsány v ČSN EN 62305–3, v tabulce E.2.

V této tabulce jsou orientační údaje a neberte jí jako základ pro stanovení třídy. Třídu LPS stanovuje revizní technik nebo odborná firma při realizaci a je uvedena ve výchozí revizi. Pro stanovení třídy ještě vstupuje mnoho dalších aspektů (okolí stavby, požární a jiná nebezpečí, druh objektu, typ okolních podlah, zeminy,…)

Pro tyto důležitosti jsem skoro opsal celou revizní zprávu s uvedením čísel norem a dalších podrobností. Není pochyb o tom, že se na náš malý, obyčejný, 40 let starý panelák vztahuje lhůta dle ČSN 33 1500 a to 5 let (nikoliv ČSN 62305–3, ve zprávě není vůbec zmiňována) a vzhledem k „plynovým“ kontrolám a revizím snad u nás nehrozí nebezpečí výbuchu. To už nikdo nezmění (ledaže by se zrealizoval znovu celý systém ochrany před bleskem a přepětím a to podle EN).

Proto hledám odpověď na otázku – může revizák jen tak, bez jakéhokoliv zdůvodnění zkrátit dobu platnosti revize, zatím jsem ji nenašel.

Pěkné velikonoce Tony

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.