Právo pořizovat kopie dokumentů

Vložil lake, 20. Březen 2015 - 3:43 ::

V poslední době se zde píše o návrzích stanov, které vlastníkovi jednotky zakazují pořizovat si kopie z dokumentů SVJ. Tento protiústavní návrh stanov byl objednán a zaplacen svazem bytových družstev. Tušíte určitě komu je takové ustanovení ku prospěchu…

Doporučuji při schvalování stanov požadovat, aby v nich byla podrobně upravena povinnost SVJ zpřístupnit své dokumenty a doklady, včetně výslovně uvedené povinnosti strpět pořizování kopií pomocí jakékoliv nepoškozující reprodukční techniky.

Budou-li stádem ovcí přijaty takové stanovy, které omezí či vyloučí právo pořizovat si kopie, je třeba bránit se ihned žalobou. O problematice se zde už psalo s uvedením judikátů, viz http://www.portalsvj.cz/…do-dokumentu.

Pro úplnost zde uvedu jakým způsobem se přistupuje k právu na informace o hospodaření condominia ve státě Florida, U.S.A.. Překládám do češtiny z: The 2014 Statutes of Florida, 718/111(12), zdroj: http://www.leg.state.fl.us/…es/index.cfm?….

Předně je zajímavé, že tento právní předpis obsahuje taxativní výčet 16 druhů oficiálních záznamů, které Asociace je povinna vést a archivovat. Dále předpis stanoví – opět taxativně – výjimky (skutečnosti, které jsou vyloučeny ze zpřístupnění vlastníkům). Vše co nespadá pod tuto výjimku je Asociace povinna zpřístupnit k nahlédnutí a zkopírování. Samotné zpřístupnění záznamů vlastníkovi jednotky v condominiu je podrobně upraveno takto:

The 2014 Statutes of Florida, 718 Condominiums, 111 The Association 

(12) OFFICIAL RECORDS

(…)
Oficiální záznamy asociace musí být archivovány minimálně po dobu 7 let. Záznamy asociace budou zpřístupněny vlastníkovi jednotky ve vzdálenosti do 45 mil, případně na území okresu, v němž se nachází condominium, do 5 dnů od doručení písemné žádosti výboru či zástupci výboru. (…) 

Tato povinnost se považuje za splněnou, jestliže asociace poskytne kopie svých oficiálních záznamů na adrese domu, případně pokud asociace zpřístupní tyto záznamy elektronicky prostřednictvím Internetu, nebo pokud umožní prohlížení záznamů v elektronické podobě na obrazovce počítače a jejich tisk. (…) 

Oficiální záznamy asociace musí být přístupné pro prohlížení kterýmkoliv členem asociace nebo pověřeným zástupcem tohoto člena, a to kdykoliv v běžné denní době. Právo na prohlížení záznamů zahrnuje právo pořizovat či obdržet kopie na náklad člena, pokud takový náklad vznikne. Asociace může přijmout přiměřená pravidla upravující opakování, čas, místo, způsob vyrozumění a způsob prohlížení a kopírování záznamů asociace. 

Nezpřístupní-li asociace své záznamy ani do 10 dnů od obdržení písemné výzvy, má se za to, že asociace úmyslně porušila toto zákonné ustanovení. 

Vlastník jednotky,kterému bylo upřeno právo na prohlížení oficiálních záznamů asociace, má právo na náhradu skutečné škody, případně právo na minimální náhradu škody z důvodu odmítnutí asociace podřídit se zákonu. Minimální škoda se stanoví na $50 denně za kalendářní den po dobu až 10 dnů, počínaje jedenáctým pracovním dnem po doručení písemné výzvy. Neumožnění prohlížení záznamů dává každé osobě právo, aby uplatnila náhradu přiměřených nákladů na své právní zastoupení, a to vůči fyzické osobě, která přímo či nepřímo odmítla zpřístupnit záznamy. (…) 

Asociace umožní svému členovi nebo jeho pověřenému zástupci používat přenosné zařízení, zejména chytrý telefon, tablet, přenosný skener, nebo jakoukoliv techniku, schopnou skenování či pořizování fotografií, aby si pořídil elektronickou kopii oficiálních záznamů, namísto poskytnutí kopie těchto záznamů. Asociace není oprávněna účtovat členovi či jeho pověřenému zástupci žádný poplatek za použití přenosného zařízení. 

To byla citace z jediného ustanovení The 2014 Florida Statutes č. 718 Condominiums. Floridský zákon č.718 obsahuje o condominiích více než 400 rozsáhlých a podrobných ustanovení (!!!!!) a pokrývá vše, včetně podrobné úpravy práv a povinností vlastníků jednotek, rozhodování, stanovení výše plateb, i povinné vypracování Reserve study, samozřejmě (zde nazýváno „Report of required maintenance“).

Srovnejte to s právní úpravou bytového vlastnictví v NOZ: jde o paskvil, který je děravý a běžného občana nechrání proti zvůli a manipulaci ze strany družstev a statutárních orgánů SVJ. Množící se pokusy zakázat pomocí stanov pořizování kopií to prokazují (viz např. http://www.portalsvj.cz/…ntra-stanovy).

Při tom stačilo pouze přeložit a trochu upravit to, co ve světě už dávno existuje. Že, pane profesore Eliáši?

lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.