Vložil lake, 20. Březen 2015 - 11:59

Odpověď na úvodní dotaz dávají ustanovení NOZ o právnických osobách.

89/2012 Sb. § 156
(1) Je-li orgán kolektivní, rozhoduje o záležitostech právnické osoby ve sboru. Je schopen usnášet se za přítomnosti nebo jiné účasti většiny členů a rozhoduje většinou hlasů zúčastněných čle­nů.

Z uvedeného plyne, že člen voleného orgánu se nemůže své odpovědnosti zprostit. Rozhodují všichni. Neleží tedy odpovědnost pouze na tom členovi, který pak podepíše smlouvu, či učiní jiné právní jednání za právnickou osobu.

89/2012 Sb. § 156
(2) Je-li působnost jednotlivých členů orgánu rozdělena podle určitých oborů, ustanovení odstavce 1 se nepoužije. Rozdělení působnosti nezbavuje další členy povinnosti dohlížet, jak jsou záležitosti právnické osoby spravovány.

Z uvedeného plyne, že v případě, kdy jednotliví členové výboru mají rozděleny oblasti působnosti, se nehlasuje. Rozhoduje jednotlivý člen v rámci svěřených pravomocí. Ovšem to nezprošťuje ostatní členy voleného orgánu odpovědnosti. Každý z nich i v tomto případě plně odpovídá podle § 159 NOZ.

89/2012 § 157
(1) Je-li rozhodnutí přijato, zaznamená se na žádost člena voleného orgánu, který návrhu odporoval, jeho odchylný názor.

Toto je v NOZ uvedeno z toho důvodu, že soud při rozhodování o náhradě škody k tomuto zápisu vždy přihlédne. Ten člen, který varoval před hrozící škodou a případně hlasoval proti většinovému rozhodnutí, ponese následky v menší míře, popřípadě jej soud může zcela zprostit odpovědnosti.

Otázku „kdo odpovídá za podepsané smlouvy a faktury“ je tedy možno odpovědět tak, že odpovědni jsou členové voleného orgánu, kteří přijali rozhodnutí (vedoucí pak ke sjednání smlouvy či k proplacení faktury atd.). Důležité je uvědomit si, že rozhodování a odpovědnost za toto rozhodování nemají spojitost s tím kdo konkrétně za SVJ pak podepíše nějaký papír.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.