Vložil lake, 12. Květen 2015 - 5:08

Jak budete u soudu dokazovat Vám poradí advokát. Dokazuje se svědectvím, listinnými důkazy, případně posudkem soudního znalce.

Tepelně-technické vlastnosti stavby se posuzují podle součinitele U stavebních konstrukcí, které tvoří hranici mezi vnitřním (upravovaným) a vnějším prostředím (viz ČSN 73 0540). Jiným způsobem počítá potřebné výkony otopných těles projektant ústředního vytápění, který bere do úvahy i tepelné zisky z neizolovaných potrubí, prostupy tepla stěnami, vliv oslunění, a tepelné ztráty způsobené větrem.

Prostě se obraťte na odborníka,který umí podle stavebního stavu budovy a klimatické oblasti a orientace ke světovým stranám spočítat co potřebujete – celkovou potřebu tepla dodávaného do jednotlivých bytů k udržení parametrů vnitřního prostředí. Z toho se přímo odvodí korekční koeficienty polohy pro indikátorovou metodu.

Mimochodem, opakuji co je od počátku obsahem celé této diskuse:

Dnes běžně používaná indikátorová metoda bez zahrnutí stoupacích a vratných potrubí je nejen v rozporu se zákonem, ale ani fyzikálně nejde o použitelný způsob rozúčtování nákladů na vytápění. Mnohem vhodnější se jeví denostupňová metoda, která se obejde bez indikátorů na všech otopných tělesech a tedy jako jediná splňuje požadavek zákona č.406/2000 Sb. bez dodatečné instalace čehokoliv na stoupačkách.

Při použití denostupňové metody je bezvýznamné kolik tepla se dostalo do bytu z radiátoru, ze stoupacího potrubí, ze slunečního svitu, nebo prostupem přes stěnu od souseda. I tato metoda samozřejmě vyžaduje stanovit a použít korekční koeficienty polohy, ale rozúčtovatel si nejspíše vystačí se zjednodušenými korekcemi na teplotu vnitřního vzduchu bez vlivu sálání okolních stěn podle § 2 odst. 10 vyhlášky č. 194/2007 Sb..

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.