Vložil lake, 21. Březen 2015 - 12:22

Ustanovení § 7 zákona č. 406/2000 Sb. a § 7a prováděcí vyhlášky č.194/2007 Sb. ohledně instalace registrujících přístrojů na otopná tělesa platí shodně jak pro vlastníka budovy (družstvo), tak i pro společenství vlastníků jednotek.

Povinnosti rozúčtovatele podle zákona č. 67/2013 Sb. plní shodně jak družstvo, tak i společenství vlastníků jednotek, jestliže jsou v právním postavení dodavatele služby. Ani v tom není žádný rozdíl.

Takže obsah úvodního příspěvku je beze změny použitelný jak pro služby poskytované bytovým družstvem nájemcům, tak pro služby poskytované společenstvím vlastníků jednotek jednotlivým vlastníkům jednotek.

Pokud by měly být dosavadní indikátory používány k i nadále k rozúčtování, nastává problém s tím, že prakticky v každém bytě jsou:

  • 2 až 5 otopných těles s regulací a s indikátory, a
  • 2 až 6 otopných těles bez regulace a bez indikátorů.

Nejde pouze o porušení povinnosti uložené zákonem s účinky od 1.1.2015. Jde o to, že od 1.1.2015 se změnily právní podmínky pro použití indikátorů. Z náměrů indikátorů osazených v rozporu se zákonem pouze na některých tělesech nelze od tohoto data nic hodnověrně rozúčtovat.

Jediný celostátně platný předpis, který lze v tomto případě bezpečně použít, je ustanovení vyhlášky č.372/2001 Sb. o rozúčtování pouze podle započitatelných podlahových ploch.

Družstvo či SVJ si může sjednat se VŠEMI odběrateli služby jiná pravidla podle § 6 zákona č.67/2013 Sb.

Obsahem těchto nových pravidel může být například ustanovení, že náklady na tepelnou energii ze svislých potrubí bude dodavatel služby rozúčtovat bez indikátorů, na základě odborného posouzení (viz § 3 vyhl. č. 372/2001 Sb. per analogiam). Tato nová pravidla by však muselo družstvo či SVJ sjednat před zahájením dalšího zúčtovacího období; tedy uplatnila by se nejdříve ode dne 1.1.2016.

Ovšem pozor! Ode dne 1.1.2016 nebude povoleno jakékoliv ujednání o rozúčtování bez použití indikátorů. Takže taková nová pravidla, která fakticky zákon obcházejí, budou v rozporu s právem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.