Vložil kukula (bez ověření), 14. Březen 2015 - 15:28

Vážený nicku KC, řeším stejný problém jako vy a zastávám téměř stejný názor jako vy. Jsem však právnický samouk, takže se místo diplomu mohu ohánět jedině selským rozumem. Máte-li zájem, přečtěte si můj názor. Když si SVJ vezme úvěr, tak potom, při jeho splácení, mohou vzniknout dlužníci dvojího druhu. První jsou dlužníci, kteří nejsou neplatiči a druzí jsou dlužníci, kteří jsou neplatiči.

1. Dlužníci, kteří nejsou neplatiči.

Když si SVJ vezme úvěr od banky, stane se dlužníkem banky a ve svém účetnictví musí založit účet, který nazve Závazek SVJ vůči bance. Na tomto účtu bude kdykoli vidět, jak velký úvěr si SVJ vzalo, jak ho splácí a kolik ještě dluží. SVJ (=výbor) ale nevzal úvěr svévolně. Udělal to proto, že ho k tomu pověřilo shromáždění vlastníků. Vlastníci se tedy dobrovolně a z vlastní vůle také stali dlužníky, dluží svému společenství. SVJ ve svém účetnictví proto založí ještě jeden účet, který nazve Pohledávka SVJ za vlastníky. Na něm je kdykoli možné vidět, jakou částkou se každý vlastník podílí na celkovém úvěru a kolik je povinen splácet měsíčně, kolik již splatil a kolik ještě dluží. Když všichni vlastníci řádně měsíčně odvádějí svoje splátky, tak dokud nesplatí celý úvěr, tak jsou dlužníky, ale nejsou neplatiči. Když za této situace jeden vlastník svoji jednotku prodá, tak ve splácení pokračuje její nový vlastník. Osobně to považuji za spravedlivé. Z opatrnosti bych dohlédl, aby v účetnictví to bylo vedeno analyticky na každého vlastníka (= na každou jednotku) a aby v kupní smlouvě bylo uvedeno, že nový vlastník bude pokračovat ve splácení.

2. Dlužníci, kteří jsou neplatiči.

Jestliže některý vlastník neplatí řádně svoje měsíční splátky, tak má dluh, je neplatičem a prodejem bytu se toho dluhu nezbaví. Zatajení tohoto dluhu by byl podvod.

P.S. : Když kupní smlouvu bude zpracovávat schopný právník, tak uvedený problém vlastně žádný problém není, protože dluh bývá zpravidla zlomkem ceny bytu a to se dá vyřešit v ceně nemovitosti při vypracování kupní smlouvy.

Kukula

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.