Novely k povinné instalaci "měřičů" a rozúčtování nákladů na dodávku tepla

Vložil Návštěvník (bez ověření), 8. Březen 2015 - 12:51 ::

V jiné diskusi uvedl lake:

" Počkejte si na novelu zákona č.406/2000 Sb. Ta zavede povinnost, po které zřejmě někteří volají: povinnost používat nainstalované registrující přístroje k rozúčtování nákladů na dodávku tepla. Dnes takovou povinnost nemáte ani Vy, ani pan Praks, ani ouředníci MMR."

Novela zákona č. 406/2000 zavede povinnost nainstalovat registrující přístroje k rozúčtování nákladů na dodávku tepla, ale povinnost rozúčtovat podle regustrujících přístrojů zavede až novela zákona č. 67/2013 a prováděcí vyhláška.

Zajímavé je, že novela zákona č. 406/2000 s povinností nainstalovat registrující přístroje má účinnost od 1.7.2015, ale novela zákona č. 67/2013 s povinností rozúčtovat až od 1.1.2016.

Obě novely už schválila Poslaneká sněmovna a čeká je už jen projednání v Senátu a podpis prezidenta (pokud je nevrátí k projednání do PS).

Předpokládám, že lake opět rozúčtování podle uvedných předpisů zpochybní minimálně z těchto důvodů:

V novele zákona č. 67/2013 s v § 2 písm. a) bodě 2 a písm. b) bodě 2 se slova „vlastnictví bytů“ nahrazují slovy „bytové spoluvlastnictví“.
Důvodová zpráva novely k tomu uvádí:
„Zákon č. 72/1994 Sb. byl zrušen, současná úprava je provedena v zákonu č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v oddílu bytové spoluvlastnictví.“

To znamená, že se v novele nepočítá s SVJ podléhajími úpravě podle ZoVB, nýbrž jen s úpravou podle bytového spoluvlastnictví NOZ. Pro lakeho jednoznačný důvod, pro který nelze novelu použít pro SVJ vzniklá před účinnosti NOZ.

Dalším důvodem pro lakeho zpochybnění rozúčtování bude nejednoznačnost a neurčitost prováděcího předpisu (předpokládám, že připravovaná vyhláška určitě nebude řešit stoupací potrubí). A to už lake zpochybnil u dosud platných předpisů slovy:
„Nezmiňuje se o tom jak naložit s náklady za teplo, předávané do bytů stoupacím potrubím. Při tom nejde ani o základní složku, ani o spotřební složku (k tomu by musely být indikátory na stoupačkách).“

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.