Vložil Pavel, 7. Duben 2008 - 15:50

Diskuse se trochu zakroutila a tak se pokusím vrátit k původním dotazům.

V podstatě máte dvě možnosti:

  1. zachovat se jako „ostatní normální lidé z našeho domu“ (Vaše slova) a dění v domě ignorovat.
  2. spojit se s těmi „normálními“ a pokusit se o změnu.

V druhém případě to nebude jednoduché, ale vidím tam šanci na úspěch.

I když si dovedu představit oddělené hlasování po vchodech (ZoVB ho nezakazuje) muselo by to být velmi precizně upraveno ve Vašich stanovách. Máte oddělené hlasování ve svých stanovách?

I kdyby bylo upraveno ve stanovách, tak 13 hlasů ze 48 (přibližně, správně podle m2) nestačí na zvolení do výboru.

ZoVB sice neupravuje, zda je možné hlasovat o bodu, který nebyl na pozvánce (to by se nikdy nemohlo hlasovat v rámci bodu Různé) ale domnívám se, že použitím analogie k právní úpravě obchodních společností je možné dospět k závěru, že pokud tak významný bod, jako je volba, není na pozvánce, tak, že se o něm nemůže platně hlasovat.

Musím souhlasit s příspěvky Jany1, protože, pokud nedáte najevo odlišný názor od pana Karvaye (předpokládám, že je místopředsedou výboru), tak těch pár důchodců, kteří shromáždění berou jako společenskou událost, kde něco rozhodují, je velmi snadno ovlivnitelných.

Já bych však na takovou schůzi šel, protože by mne zajímal bod hospodaření. Ale máte samozřejmě právo se o hospodaření nezajímat, konec konců jde jen o Váš byt a Vaše peníze.

Ignorováním shromáždění však ztrácíte možnost podle § 11/3 ZoVB jako „přehlasovaný vlastník“ uplatnit své právo u soudu.

Doporučuji se obrátit na jednotlivé členy výboru, sdělit jim, že volby proběhly v rozporu se zákonem a výsledek je tedy neplatný a tím SVJ nemá řádně zvolený výbor a požádat je o nové shromáždění svolané v souladu s ZoVB a stanovami.

Ale začněte u studia stanov, ZoVB a u hledání spřízněných duší. Připravte se na to, že bude do výboru nutné zvolit někoho jiného. Znám pár SVJ, kde členové SVJ velmi přesně vědí, co výbor dělá špatně, jak je neschopný, co porušuje, ale sami nejsou ochotni se nechat zvolit, protože přece ONI na to nemají čas. A nezlomí je ani skutečnost, že stávající výbor bere velmi slušné peníze za to nicnedělání (alespoň z jejich pohledu) a jim se naskýtá možnost ty velmi slušné odměny skoro za nic získat.

Hezký den! PavelSVJ@centrum­.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.