Vložil AnonPa (bez ověření), 24. Březen 2015 - 9:57

Jožine, nejdříve se omlouváím, byla jsem nečekaně a nečekaně dlouho mimo net. Dovolím si ještě zareagovat.

Ano, vím, je to hodně složitý problém, zatepleno máme, audit nemáme,… Samozřejmě posuzovala jsem byty polohově i „stoupačkově“ shodné nebo podobné. Plejtvák má několikanásobně vyšší náměry, v bytě vedro, uživatelé „v trenkách“,.. Samozřejmě, vytápí i byt nad sebou, ten má náměry téměř nulové,.. No nic, musíme se s tím nějak poprat.

Ale ke druhému odstavci: nene, nezaměnila jsem odchylku ±40% od průměru nákladů na vytápění na čtvereční metr s nějakou odchylkou –24% kdoví od čeho. Jen jsem myslela, že nemusím přesně citovat vyhl.372/2001 Sb., §4 a odst (4), to se omlouvám. Opravdu, rozúčtovatel „upravil“ spodní hranici z –40% na –24%. Až když jsem z rozúčtování zjistila, že jsou nějak malé rozdíly mezi náklady na m2 oproti náměrům, jistila jsem uvedené, a to z jakési informace na webu rozúčtovatele. Ve smlouvě máme odvolávku pouze na vyhl. 372/2001 Sb.

Kopíruji tedy z té informace: „Společnost … vychází z Metodického pokynu MMR k vyhlášce č. 372/2001 Sb., kde se říká „že odchylka v rozsahu 0 až – 40% není pro všechny objekty stejná a musí být pro objekt stanovena na hodnotě, která odpovídá minimální teplotě zaručující tepelnou stabilitu objektu v souladu s § 3 vyhlášky č. 152/2001 Sb. a § 689 občanského zákoníku, podle kterého je každý uživatel bytu povinen odebírat službu řádně, tj. v daném případě tak, aby nedošlo k porušení tepelné stability domu. Vnitřní minimální teplota zajišťující tepelnou stabilitu se v praxi pohybuje na úrovni 16 až 18 °C. Proto by maximální odchylka – 40 % měla být akceptována pouze v nezbytných a odůvodněných případech, např. u nebytových prostor“. Při rozúčtování nákladů na otop v bytových domech byla použita spodní hodnota –24%, což odpovídá vnitřní teplotě objektu 16 °C. Úprava výpočtové metody v praxi znamená, že ....."

A děkuji za radu v posledním odstavci. Teoreticky je zřejmě dobrá, ale myslím reálně použitelná pouze v případě, že si výbor provádí rozúčtování sám.

Děkuji za Váš čas, Pavla

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.