Vložil Josef Praks, 7. Březen 2015 - 9:00

Pavlo, v přízemí je jediný byt? Pokud ne, jak si vedou v odběru tepla byty na stejném podlaží? Vedou přes ten přízemní byt stoupačky do vyšších podlaží? Máte dům zateplený? Jaké máte korekční koeficienty na polohu bytu? Je pod bytem sklep? Pokud ano, je ve sklepě teplo, případně máte přes zimu otevřené větrání sklepních prostor? Je případný strop sklepu zateplený? Čím je inkriminovaný byt znevýhodněný vůči ostatním bytům? MMR používá mantru, že ke stanovení korekčních koeficientů na polohu bytu je nutné si nechat zpracovat energetický audit.

Těch otázek by bylo více, uvádím to jen pro načrtnutí složitosti problému.

V druhém odstavci zaměňujete povolenou odchylku ±40% od průměru nákladů na vytápění na čtvereční metr s nějakou odchylkou –24% kdoví od čeho. U rozúčtování nákladů každá formulace musí být přesná a odpovídat dikci vyhlášky. Cituji z jejího §4 – (4) Rozdíly v nákladech na vytápění připadající na 1 m2 započitatelné podlahové plochy nesmí překročit u konečných spotřebitelů s měřením či indikací v zúčtovací jednotce hodnotu 40 % oproti průměru zúčtovací jednotky v daném zúčtovacím období. Pokud dojde k překročení přípustných rozdílů, provede vlastník úpravu výpočtové metody uvedené v odstavci 3.

Zde vyhláška dává prostor k analýze problému a jde v podstatě o to, komu naúčtovat přečerpané teple a jak to zdůvodnit, aby výbor SVJ ustál případnou reklamaci rozúčtování nákladů i v případném soudním sporu.

Jožin

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.