Vložil X (bez ověření), 3. Březen 2015 - 14:19

Pokud máte na mysli smlouvu o převodu, tak platí to, co se v ní dohodne. Může to vypadat např. takhle:

Prodávající: Prodávám byt v revitalizovaném domě, jeho tržní ohodnocení je 2 mil. Kč, za tuto cenu vám ho nabízím. Ale je tu jedna věc. Cenu revitalizace splácím jako dlužník vůči SVJ. Musím splatit ještě 200.000 Kč. Pokud můj dluh převezmete (se souhlasem věřitele – SVJ), prodám byt za 1,8 mil. Kč.

Kupující: Fajn, to mi vyhovuje. Za těch 200.000 Kč si udělám rekonstrukci bytu. Cenu revitalizace pak budu 15 let splácet místo vás. Vyjde to stejně, jako kdybych koupil byt za 2 mil. a na rekonstrukci bytu si od někoho půjčil 200.000 Kč.

Pokud ale prodávající bude chtít 1,9 mil. Kč + přechod dluhu, kupující to může vyhodnotit jako nevýhodnou nabídku a jít jinam. Záleží, jak moc ten byt chce.

Něco jiného je ovšem případ, kdy pan Oslík koupí byt za tržní cenu 2 mil. Kč, žádný dluh prodávajícího vůči SVJ smluvně nepřevezme a pak 15 let platí vysoký „příspěvek do fondu oprav“, ze kterého se uhrazují splátky úvěru, který si vzalo SVJ, přičemž je mu tvrzeno, že tyto splátky patří do nákladů na správu domu a on je povinen je uhrazovat od chvíle, kdy se stal vlastníkem bytu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.