Vložil kukula (bez ověření), 11. Březen 2015 - 10:25

Z praktického hlediska je podle mého názoru nutné zajistit, aby bylo jasné, jakou částkou se který vlastník podílí na úvěru SVJ a jak tuto částku splácí. Šel bych na to následovně. Každý vlastník dostává na začátku roku tzv. výpočtový list. V něm se dozví kolik bude platit měsíčně a za co.

Než si SVJ vezme úvěr, dělí se toto za co na tři hlavní položky:

  1. příspěvek na správu ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech (často to najdete i pod jinými názvy, např. dlouhodobé zálohy na opravy, fond oprav apod., v NOZ viz § 1180 odst. 1)
  2. příspěvek na správu rozvržený na každou jednotku stejně (často to najdete pod názvem provozní náklady apod., v NOZ viz § 1180 odst. 2).
  3. zálohy na služby (v NOZ viz § 1181 odst. 1).

Po přijetí úvěru se ve výpočtovém listu musí objevit nová položka, např.

1a splátka úvěru.

Jinými slovy, úvěr je závazek SVJ vůči bance, který se musí objevit jako pohledávka SVJ za vlastníky (nebo za jednotkou?). Každý vlastník musí mít svůj (analytický) účet, ze kterého je možné kdykoli zjistit, jak velká část úvěru v každém okamžiku vázne za jeho jednotkou.

Podle tohoto zadání by si s tím měl dobrý účetní umět poradit.

Když potom dojde např. k prodeji jednotky v době, kdy úvěr ještě není splacený, jedná se o jiný problém. Nový vlastník ve skutečnosti kupuje jednotku i s dluhem. Bývalý vlastník se sice zadlužil, aby zvýšil kvalitu svého bydlení, ale prodejem jednotky tuto výhodu nebude užívat, ale bude ji užívat nový vlastník. Proto je spravedlivé, aby nový vlastník pokračoval ve splácení úvěru. Je to na domluvě mezi novým a bývalým vlastníkem při smlouvání kupní ceny jednotky. Přitom je nutné vzít v úvahu § 1186 odst. 1 a 2 NOZ.

P.S. Toto jsem vymyslel podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Prosím, rozcupujte to na kousíčky, jestli jsou v tom skryty pasti a budoucí nepříjemnosti pro toho, kdo se tím bude řídit. Budu vám vděčný i za sebe.

Kukula

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.