Vložil David1 (bez ověření), 18. Únor 2015 - 9:38

Dobrý den Lake, patrové spoluvlastnictví je hezký příklad.

Mám-li tedy SVJ vzniklé ex lege po 06/2000 v domě, kde má většinový podíl bytové družstvo v postavení správce, a kde dosud neproběhla ustavující schůze, řídí se vzájemné vztahy vlastníků v takovém domě vzorovými stanovami a zákonem č. 72/94 Sb., pokud NOZ neupravuje vztahy odlišně. Je to tak?

SVJ takto v minulosti vzniklá by měla účtovat od okamžiku vzniku, protože však nejsou zvoleny orgány, plní jejich funkci jako většinový vlastník družstvo? (vyjma shromáždění) nebo lze účtovat jen v knihách družstva-správce?

Pravidla nakládání třeba s dlouhodobou zálohou či příspěvky na správu jsou však odlišně definována ve stanovách družstva a vzorových stanovách SVJ, to není stejný účetní-obchodní případ.

Myslím, že na účet dlouhodobých záloh SVJ nemohou platit nájemci družstva a naopak na účet dlouhodobých záloh družstva (je to jeho zdroj k údržbě jeho majetku) nemohou platit vlastníci. Část výdaje je náklad družstva na opravu jeho majetku a část zúčtovací vztah k nečlenu družstva. Běžné přeplatky z příspěvku na správu mohou zůstat družstvu? Je to závazkový vztah ten se řídí NOZ, ne?

Chápu to tak, že je třeba respektovat vnitřní uspořádání před rekodofikací, ale právní úkony provedené k třetím osobám po datu účinnosti změn, nejsou-li přechodná ustanovení, se řídí platným předpisem, ne? Není o tom nějaká knížka?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.