Vložil blatsvj (bez ověření), 9. Únor 2015 - 22:20

Je to vymezeno negativně v § 38g odst. 2: (2) Daňové přiznání není povinen podat poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti podle § 6 pouze od jednoho a nebo postupně od více plátců daně včetně doplatků mezd od těchto plátců (§ 38ch odst. 4). Podmínkou je, že poplatník podepsal u všech těchto plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k, a vyjma příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je vybírána daň srážkou sazbou daně podle § 36, nemá jiné příjmy podle § 7 až 10 vyšší než 6 000 Kč.

Jestliže má paní Jana příjmy vyšší než 6 tis. Kč (předčasným ukončením smlouvy zpětně zanikl nárok na dříve uplatněné nezdanitelné části daně, uplatněné odpočty jsou považovány za příjem podle § 10 zákona), tak musí podat daňové přiznání, aby tyto částky dodanila. Nelze to provést prostřednictvím zaměstnavatele v rámci ročního zúčtování záloh.

Paní Jana uvedla, že využila daňové úlevy v minulém roce. Nevíme, jak velkou úlevu uplatnila, ale pokud nižší než 6 tis. Kč, tak má právo požádat zaměstnavatele o zúčtování daně.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.