Vložil lake, 6. Únor 2015 - 16:08

Pane VJ,

rozdělení záloh lze jednoduše provést na krátkodobé a dlouhodobé. SVJ chybuje v účetnictví, když vybírané zálohy označuje jako dlouhodobé, přestože od počátku je zjevné, že se z nich hradí i krátkodobé běžné výdaje na provoz a drobné opravy. Ve skutečnosti by tedy oněch 15–20% mělo být vedeno jako krátkodobá záloha.

Z přijatých záloh na správu domu nelze hradit splátky úvěru SVJ. Jde o zpronevěru přijatých prostředků a podvod zejména vůči nabyvatelům jednotek. Splácení úvěru není vůbec nákladem na správu domu a nemůže být takto zaúčtováno. Vždyť SVJ pouze samo vrací co si od banky půjčilo.

Naopak platí, že od počátku se mělo řádně účtovat o pohledávkách SVJ za vlastníky jednotek (z důvodu zateplení domu a opravy střechy). DLuhy měly být předepsány k úhradě, vymáhány. Vůči neplatičům mělo být postupováno i soudně, aby nedošlo k promlčení. Děje se tak?

Pokud by se tak dělo, nemohly by ovšem být protiprávně předepisovány falešné „zálohy“, nýbrž měly být dlužníci ihned vyzváni k úhradě svých dluhů. Nejsou veškeré dluhy již promlčeny?

V účetnictví zcela chybí pohledávka za dlužníky z důvodu zhodnocení a opravy domu. V rozvaze je 5211 tis. Kč jako závazek vůči bance. Minimálně ve stejné výši 5211 tis. Kč se v rozvaze měla objevit pohledávka za dlužníky. Není-li to tam, pak účetnictví neodráží věrně veškeré peněžní vztahy a nezachycuje správně majetkové poměry účetní jednotky.

V účetnictví SVJ z tohoto důvodu chybí i přijaté prostředky od dlužníků jako splátky dluhů, které měly být každoročně zúčtovány proti jejich závazkům vůči SVJ. Zřejmě dlužníci nic neplatí?
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Znovu raději upozorňuji, že nelze rozdělit zálohy na dvě hromádky, z nichž jedna by byla označena „splátky úvěrů“. To byste neodstranil tu největší „botu“ v celém účetnictví.

Náklady právnické osoby na splácení vlastního úvěru bance nemají naprosto nic právně ani účetně společného se správou domu. Ani na dříve provedené opravy/zhodnocení domu již nelze vybírat žádné zálohy. Je třeba předepsat a vybírat konečné úhrady, ať už jednorázově, nebo ve splátkách. A splátky dluhu jsou zcela jiné platby nežli zálohové platby.

Vždyť jak v případě zateplení, tak v případě opravy střechy bylo SVJ v postavení příkazníka, který obstaral zhotovení díla pro příkazce a tím vznikl SVJ nárok na odměnu. Tak proč své peníze od dlužníků ještě neinkasuje, ksakru?

Takové fujtajblové účetnictví je zřejmě nutno rekonstruovat hluboko do minulosti. Otázkou je, zda pohledávka SVJ za dlužníky není již promlčena, když SVJ o ní ani neúčtuje – a zjevně nikdy nevyzvalo dlužníky k úhradě.

Co jste popsal snad nemůže být pravda, to je jen sen šíleného účetního …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.