Vložil Zdenek 22, 7. Únor 2015 - 20:03

Pane X,

Podle § 3041/2 NOZ platí:

Ustanovení společenské smlouvy nebo statutu právnických osob uvedených v odstavci 1, která odporují donucujícím ustanovením tohoto zákona, pozbývají závaznosti dnem nabytí jeho účinnosti…

Otázka je, zda § 1180/2 je donucující ustanovení nebo není. Podle důvodové zprávy jsou ta ustanovení NOZ donucující, která jsou uvozena slovy „zakazuje se“ nebo u nichž je uvedeno, že se k jinému ujednání „nepřihlíží“. Tato omezení ustanovení § 1180/2 neobsahuje. Ale podle § 978 se lze odchýlit ujednáním v celé třetí části NOZ s účinky vůči třetím osobám, jen připouští-li to zákon. Těmi třetími osobami jsou všichni potenciální noví vlastníci jednotek, pokud se předpokládá jejich převod, a odst. 2 (na rozdíl od odst. 1) žádné odchýlení nedovoluje.

Z výše uvedeného plyne, že § 1180/2 je donucujícím ustanovením, a případné jiné ujednání pozbylo závaznosti dnem nabytí účinnosti NOZ.

Prohlášení vlastníka, pokud je v něm uvedeno, že vlastník přispívá na správu domu a pozemku podle SVP, nemůže nijak překonat toto zvláštní ustanovení o rozvržení nákladů na vlastní správní činnosti.

Mohu se mýlit tak, jako se může mýlit kdokoliv jiný, a vy si to ve svém SVJ můžete nastavit podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Ale jen do té doby, než se to případnímu novému vlastníkovi nebude líbit a o věci bude rozhodovat soud.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.