Vložil lake, 6. Únor 2015 - 18:38

Tome,
ty náklady na vlastní správu samozřejmě nejsou nulové. Nesnažte se diskutovat o věcech, kterým nerozumíte.

Každá právnická osoba je povinna vést účetnictví. Ten náklad není nulový. Náklad na ustavující zasedání, na přítomnost notáře, na zápis do rejstříku také nejsou nulové. Dále náklady na pravidelná jednání či zasedání orgánů právnické osoby, na jejich svolání a na vyhotovení zápisu. Náklady na změnu záznamů v rejstříku (je zpoplatněno), na notáře, který to zařídí, náklady na různá výkaznictví, povinné statistiky, pojištění, vedení bankovního účtu. Nejde o nulové náklady, i kdyby právnická osoba nevyvíjela žádnou činnost.

K tomu přistupují náklady, které vynakládá p.o. pro sebe samu. Má-li orgány pobírající odměny, pak zde máte odvody zdravotního a sociálního pojištění/daně, odvod záloh na daň z příjmů. To musí někdo hlásit, kalkulovat a odesílat na správné účty.

Je-li právnická osoba žalována ve věci nesouvisející se správou domu, má náklady na právní konzultace či na právní zastoupení. Nebudu se snažit podat taxativní výčet, takže končím.
----------------------------------------------------------------------------------------------

Už před časem jsem napsal, že náklady na vlastní správní činnost SVJ jsou ve srovnání s náklady na správu cizího majetku nízké, možná desetinové.

Nejsou však nulové, jak se naivně domníváte.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.