Vložil lake, 6. Únor 2015 - 14:42

Pane cleverservis,
hlasování o úvěru je pouze hlasováním o tom, zda si právnická osoba SVJ vezme či nevezme bankovní úvěr k vyrovnání svého cashflow.

Hlasováním o úvěru se vlastník jednotky nezavazuje k tomu, že by snad měl on sám ten úvěr platit. To jste napsal správně. Splácení přijatého úvěru není nákladem na správu domu. Neexistuje tedy zákonná povinnost vlastníka hradit cokoliv na tento účel.

To platí jak pro předepisování příspěvků na správu domu, tak pro předepisování zálohových plateb na správu. Nic spojeného s úvěrem v nich nesmí být obsaženo.

Vlastníkovi je však jasné, že přijetím úvěru se SVJ zadluží, nejspíše na desítky let. A za dluhy SVJ ručí vlastník jednotky alikvotně veškerým svým majetkem. Nepřebírá tedy závazek dlužníka, nýbrž závazek ručitele.

Proto musí vlastník být při hlasování o úvěru obezřetný, ať už hodlá uhradit opravu/zhodnocení jednorázově, či ve splátkách. Zda a z čeho bude právnická osoba hradit v příštích 20 letech splátky přijatého úvěru a náklady s tím spojené – to musí být zřetelné z dlouhodobého finančního plánu, který by měl být sestaven, schválen a aktualizován alespoň každé tři roky.

Dlužníkům musí SVJ předepsat splátky jejich dluhu takové, aby v každém z oněch budoucích let minimálně pokryly splátky úvěru. Jinak by se SVJ dostalo do finanční pasti.

Kupodivu ve většině SVJ se žádný dlouhodobý plán nesestavuje, ani nevědí co to je. Pak není divu, že v hospodaření bývá takový zmatek a nepořádek.

Naivní Franta Vlastník je většinou přesvědčen, že úvěr se splácí z jeho záloh na správu domu a že tedy může kliďánko přestat platit, jakmile prodá jednotku. Zmatek, nepořádek, bordel v účetnictví, základní neznalosti členů výboru, nebo rovnou podvody! Ani o pohledávkách SVJ neumějí pořádně účtovat, natož je úspěšně vymáhat.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.