Vložil N. Klainová (bez ověření), 6. Únor 2015 - 10:10

Pane cleverservis, v předposledním odstavci máte, že by mělo SVJ správně zaúčtovat celkovou pohledávku za vlastníky, ale to jste napsal už v prvním odstavci.

Takže to dáme trochu do pořádku a navíc přidám trochu postřehů z praxe.

Přijatá faktura se zaúčtuje jako pohledávka za vlastníky jednotek. Určitě nikdy nedoporučuji snižovat ji ze záloh na správu. Výjimkou je příklad Klaiex 10, který byl zpracován podle zadání předsedy konkrétního SVJ, který na tom trval.

Doporučený postup:

Pokaždé, když se schválí nějaká dražší akce, na kterou nemá SVJ dost peněz, doporučuji schválit kombinované zdroje krytí. Čím dál častěji se stane, že se ozvou movitější vlastníci, kteří chtějí uhradit svůj podíl před sjednáním úvěru, aby se nemuseli podílet na poplatcích a úrocích.

Přijatá faktura za provedenou akci, třeba za zateplení, se zaúčtuje jako pohledávka za vlastníky. Uhradí se částečně z úvěru, částečně z předem složených peněz na účet SVJ.

S vlastníky, kteří souhlasili s úvěrem, je sepsána smlouva a je jim předepsána samostatná záloha na splátky úvěru a souvisejících nákladů (poplatků, úroků) podle splátkového kalendáře.

Pohledávka za vlastníky se snižuje čerpáním této samostatné zálohy.

Takto to mám ověřeno v praxi hned několikrát. Podrobný postup účtování splátek jistiny, poplatků i úroků podle výpisů z úvěrového a bankovního účtu obsahuje příklad Klaiex 9, který je navíc zpestřen dalším zdrojem krytí – dotací.

Při prodeji bytu se samozřejmě mohou prodávající a kupující dohodnout o převzetí povinnosti splácet úvěr včetně souvisejících nákladů.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.