Vložil Anonymous (bez ověření), 3. Duben 2008 - 11:22

Přestože už bylo na tomto Portálu mnohokrát uváděno, že fond oprav u SVJ prakticky neexistuje, je tento pojem tak vžitý, že s tím už zřejmě nikdo nic nenadělá. Abychom si při vysvětlování různých nejasností ohledně příspěvků na správu vůbec rozuměli, píšu občas o tzv. „fondu oprav“.

Fondy jsou podle účetních pravidel součástí vlastních zdrojů účetní jednotky. Legálním vlastním zdrojem je fond tvořený ze zisku SVJ (nejčastěji z přijatých úroků).

Zálohově poskytované příspěvky na správu domu představují závazek SVJ k vlastníkům jednotek minimálně tyto svěřené prostředky vlastníkům řádně vyúčtovat. Že jde o závazek, tedy cizí zdroj, potvrzuje i § 15 odst. 4 ZoVB. Navíc si může kdokoliv ověřit u svých účetních, že příspěvky na správu se účtují na účtu přijatých záloh krátkodobých nebo dlouhodobých (324 nebo 955). Oba tyto účty jsou vedeny jako účty závazkové. Pokud by někdo nepoučený náhodou účtoval přijaté zálohy na účtu fondu, tj. v účtové skupině 91 Fondy, dělal by hrubou chybu.

A kde se ten „fond oprav“ u SVJ vzal? Např. realitní kanceláře účtovaly dříve pro obce nebo pro podniky. V nájmu byla i částka určená na opravy a ta byla účtována jako fond oprav. Tam byl skutečně fond oprav vlastním zdrojem obce nebo podniku. Obce a podniky si s fondem oprav dělaly, co uznaly za vhodné. Jak víme, v některých domech se z těchto peněz neopravilo vůbec nic a nic se nikomu nestalo.

Stalo se pouze to, že realitní kanceláře pokračovaly v účtování pro dům i po privatizaci a s tím, že by měly zaregistrovat nějaké změny si moc hlavu nedělaly. I po 10 a více letech předkládají (občas) přehled o fondu oprav. Chtít po nich přehled o nevyčerpaných zůstatcích záloh na správu je úkol nad lidské síly, nejspíše hlavně proto, protože ten pojem „FO“ mají ve svých programech. Podobně to platí i o družstvech.

Závěrem snad jen tolik, že pokud už chceme zůstat u pojmu „fond oprav“ a nechceme používat správný, ale dlouhý pojem zálohy na správu domu a pozemku, měli bychom vědět, že to je tzv. „FO“ a že v žádném případě není určen jen na krytí oprav. Zálohy na správu kryjí veškeré náklady související se správou domu a pozemku, byly-li předem schváleny jako náklady rozpočtované.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.