Vložil Pokyn (bez ověření), 12. Únor 2015 - 9:38

Odpověď právníka SBD nebudu zveřejňovat, bylo by to nekorektní … očekávám platební rozkaz, pak to nechám na vhodném právním zástupci a budeme mít judikát :)

Vážený předsedo představenstva SBD xxx

prostřednictvím svého právního zástupce jste mi zaslal další dopis, ve kterém mne mimo jiné informujete, že položka „DZOI“ na dokumentu s názvem Předpis, jenž jste mi v listopadu 2014 zaslal, není Dlouhodobá záloha na opravu a investice, ale Příspěvek na správu domu a pozemku s tím, že tento příspěvek cituji „nelze vnímat jako nějakou zálohu, která se následně vyúčtuje“. Výše mého příspěvku má činit 2.083 Kč/měsíčně. Nedoložil jste tuto částku rozpočtem ani zápisem Shromáždění, které ji schválilo, a mimo jiné i proto jsem se nikdy nezavázal ji platit.

Podle ustanovení již zrušeného § 15 zákona č.72/1994 Sb. o vlastnictví bytů ve znění před novelou č.103/2000 Sb. skládají vlastníci jednotek na správu domu a pozemku předem určené finanční prostředky jako zálohu. Úhrn záloh se určí zpravidla na rok dopředu tak, aby byly kryty předpokládané náklady. Výši těchto částek sděluje vlastníkům jednotek správce, po jejich společném projednání. Podle ustanovení §9 a § 11 téhož předpisu jste dále povinen předložit vlastníkům zprávu o hospodaření na Shromáždění, které svoláte. Částku DZOI 2.083,– Kč měsíčně tak vnímám jako zálohu, která musí být vyúčtována.

O zálohovou platbu se jedná i podle nové právní úpravy po rekodifikaci občanského práva, viz § 8 písm. b) nařízení vlády č.366/2013 Sb. Správný postup je tedy takový, že na Shromáždění vlastníků projednáme zprávu o hospodaření a odhlasujeme dle rozpočtu novou zálohu DZOI na další rok s tím, že správce tuto zálohu vždy vyúčtuje, tedy účetními doklady prokáže náklady, které vynaložil na správu domu. Náklady na údržbu dle výroční zprávy v předchozích letech činily cca 250 Kč měsíčně na byt, nikoliv 2.083 Kč.

Správu domu dle nařízení vlády č.366/2013 Sb. lze rozdělit na správní činnosti, zde nemáme spor a na správu domu a pozemku, tedy na provoz, údržbu, revize atd. Správou domu rozhodně není příspěvek na platbu úvěru, jehož dlužníkem je osoba Správce a který byl čerpán na zhodnocení jeho majetku nebo na zhodnocení majetku předchozího vlastníka mého bytu. V souvislosti se změnou vlastnického práva k věci přecházejí na nabyvatele ta práva a závazky, které mají věcněprávní povahu nebo ty, u nichž to výslovně stanoví zákon či dohoda. Povinnost k náhradě nákladů, jimiž oprávněný držitel zhodnotil v době oprávněné držby svou věc, na nového vlastníka nepřechází, jak bylo bohatě judikováno. Pokud vymáháte majetkový prospěch, nevznikl mi žádný. Koupil jsem byt za cenu, která odpovídala rekonstruovanému vnějšímu plášti budovy a za rekonstrukci jsem tak již zaplatil ve zvýšené kupní ceně.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.