Vložil Petr Patočka, 29. Leden 2015 - 22:00

Lepší přihrávku na propagaci indikátorů a systému rozúčtování VIPA jsme dlouho nedostali.

Odpovědi uživatele Lake jsou v téměř celém rozsahu naprosto chybné.

Jediné tvrzení, že uživatelé okrajových bytů musí topit více je z jedné poloviny správné, ale z druhé poloviny chybné. Jestliže topit více znamená vyšší dodávku tepla při zachování stejné teploty místnosti, pak není důvod aby , aby uživatel bytu platil za vytápění více, přestože na to potřebuje 2× až 3× větší množství tepla. Jestliže topit více znamená vytápět na vyšší teplotu, pak je zcela logická vyšší úhrada za vytápění, úměrná dosahovanému zvýšení teploty (cca 6% na teplotní stupeň).

Tvrdit, že teplota místnosti se na tepelné pohodě podílí pouze z poloviny je nesmysl. Jak i vyhláška č.194/2007 Sb. uvádí, tak korekce na počet ochlazovaných stěn má hodnotu kolem 1°C mezi jednou a třemi stěnami. Takže se bavíme o korekci odpovídající 6% nákladů. (připomíná mi to definici větší a menší poloviny viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Polovina a tady je ta jedna polovina opravdu malá).

Předpokládal bych, že si uživatel Lake ověří fakta, předtím než něco plácne. To ověření by mohlo vypadat třeba tak, že nás osloví s dotazem, jestli umíme v rozúčtování zohlednit počet ochlazovaných stěn. On ne. On si jen přečte kousek webu a hned má jasno. Kdyby si to totiž ověřil, pak by věděl, že to standardně zákazníkům nabízíme. Už více než patnáct let. Ale jelikož konkurenční systémy mají chyby nekonečně velké, pak korekce v řádu jednotek procent je už jen taková fajnovost, kterou umíme.

Možná jsme mizerní obchodníci, možná na webu nemáme absolutně veškeré možnosti (Ono by tam klidně mohlo být jen, že děláme poměrové měření tepla. Web je jen reklamní nástroj.), ale poměrovému měření opravdu rozumíme.

I v odpovědi na druhou a třetí otázku se hrubě mýlí.

Jakou vazbu má poloha místnosti na úhradu, jestliže v ní mám teplotu 20°C? V okamžiku, kdy energetická náročnost konkrétní místnosti není nikde jinde kompenzována, tak bych za tuto místnost měl platit přeci všude stejně. (při zahrnutí korekcí na počet ochlazovaných stěn je úhrada středová 20°C = rohová 21°C)

Ve vyhlášce č.372 je v § 4 odst.3 je jasně uvedeno, že spotřební složku vlastník rozdělí s použitím korekcí a výpočtových metod, které zohledňují i rozdílnou energetickou náročnost. Tedy úhrada má být stejná, i přesto, že jednotlivé místnosti mají rozdílnou energetickou náročnost a třeba rozdílný počet ochlazovaných stěn. Přesně takto to děláme a je to přednost systému VIPA.

Při dlouhodobém a nepřiměřeném větrání musí otopné těleso vytápět na zvýšený výkon. To samozřejmě indikátory VIPA registrují a rozúčtování pak vypadá tak, že takto hospodařící uživatel bytu platí za vytápění částkou odpovídající teplotě v bytu např. 25°C a má teplotu 15°C.

Petr Patočka VIPA CZ s.r.o.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.