Vložil Petr Patočka, 29. Leden 2015 - 15:02

Plýtvání větráním je zaznamenáno. Je ovšem potřeba kvantifikovat, kolik tepla umíte takto proplýtvat. Pokud některé typy indikátorů mají mezi sebou nekonečně veliké rozdíly v náměrech (nula proti jakémukoli číslu) tak to přeci neznamená, že je i spotřeba tepla nekonečněkrát vět­ší.

Od 10°C indikátory měří z jiného důvodu. Vezměme dva byty. První netopí, ale má hodné sousedy (topící). Druhý také netopí, ale má zlé sousedy (také netopí). S indikátory dle ČSN EN 834 mají oba nulový náměr. Nebylo přeci dodáno teplo otopným tělesem. Ale v reálu bude mít první byt teplotu řekněme 19°C a druhý jen 16°C. 3°C rozdíl teplot, znamená rozdíl v nákladech 18% (6% na 1°C). Ale s indikátory dle normy nají oba nulový náměr a stejnou úhradu na obvykle spodní povolené hranici tedy 60% průměru. My budeme mít náměr u jednoho odpovídající 16°C u druhého 19°C tedy rozdílný. A také rozdílnou úhradu.

Podle nás by prostě náměr být ve vazbě na teplotu. Pokud se teploty moc neliší a oni se neliší, tak se diametrálně nemohou lišit ani náměry. Teploty se obvykle pohybují od 16°C do 24°C. Venkovní je 3°C. A ve stejném poměry by měl být i náměr.

Petr Patočka VIPA CZ s.r.o.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.