Vložil FrantaF, 29. Leden 2015 - 12:26

Uvádím tři z odpovědi firmy VIPA na nejčastější dotazy. Odkaz uved pan Patočka.

Nejsou v systému rozpočtu úhrady za vytápění VIPA znevýhodněni uživatelé okrajových bytů oproti bytům středovým?

Nejsou, protože systém rozpočtu vychází z dosahovaných teplot v jednotlivých místnostech, nikoliv ze skutečně spotřebovaného tepla, které je u okrajového bytu 2 až 3× větší oproti středovému.

Je rozúčtování nákladů na vytápění prováděno podle platných předpisů a vyhlášek?

Systém VIPA byl vyvinut pro technické a legislativní podmínky našeho státu. Rozpočet úhrady za vytápění je prováděn zásadně podle dosahované teploty jednotlivých místností získané prostřednictvím teploty zpětné vody otopného tělesa a je plně v souladu s českou legislativou. Výpočet plně odpovídá vyhlášce č. 372/2001 Sb. Navíc jsou v individuálních účtech uváděny údaje o teplotních poměrech jednotlivých místností, které umožňují uživateli bytu jednoduchou kontrolu správnosti vyúčtování.

Jak systém VIPA řeší plýtvání tepla způsobené otevřeným oknem?

Trvale otevřená okna zvyšují podstatně tepelné ztráty a přispívají tak k většímu odběru tepla celého domu. Při systémech, pro které je základem pro rozpočet úhrady přímo indikovaná teplota místnosti (tzv. gradenové metody) je to velkým problémem, který není uspokojivě řešitelný a jehož důsledkem jsou nekontrolovatelné „krádeže“ tepla. Při systému VIPA však indikátor nesnímá přímo teplotu místnosti, ale nepřímo ji získává z teploty vody odtékající z otopného tělesa. Úbytek tepla při otevřeném okně je dotován zvýšenou intenzitou vytápění, tedy zvýšeným průtokem otopné vody tělesem, což indikátor VIPA spolehlivě zaznamená. Přestože teplo produkované při otevřeném okně se plně nevyužije pro ohřev místnosti, zvýšené náklady na vytápění domu vlivem nadměrného větrání jdou v rozhodující míře k tíži uživatele bytu, který takto provozuje vytápění.

Nejsem zastáncem indikátorů VIPA. Pan Patočka tvrdí, že se vysoké náměry u systému VIPA nevyskytují. Pokud však je plýtvání větráním zaznamenáno systémem, mělo by se vysokou úhradou také projevit. Bylo zde dříve uvedeno, že indikátory VIPA měří teplotu již od 10 stupňů C po dobu celého topné období. To by ovšem zvyšovalo náměry všech pokojů stejnou hodnotou a tím značně snížilo rozdíly mezi jednotlivými náměry což by také zahladilo vysoké náměry vzniklé jakkoliv. FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.