Vložil lake, 21. Leden 2015 - 3:57

Pane Johnyn,
k založení SVJ nejsou nutní „4 členi“. Postačuje k tomu jediná osoba, či dvě či tři – zkrátka ti, kdo jsou v okamžiku schválení stanov vlastníky všech jednotek v domě.

Píšete: „Pozoruhodné tedy pro mě, že jsme obdrželi stanovy do schránek až minulý týden…“

Pozoruhodné je spíše to, že jste se o toto nezajímal dříve. Stanovy jsou ve sbírce listin rejstříkového soudu uloženy už téměř 9 měsíců, od 24.4.2014. Od toho dne jsou přístupné přes web. Nic Vám nebránilo si je tam přečíst. Nikdo nebyl povinen Vám doručit vytištěné stanovy do schránky. To bylo provedeno nad rámec zákonných povinností, jako bonus, z vlastního rozhodnutí SVJ.

Dostal jste zde radu, že k volbě či odvolání členů statutárního orgánu prý postačí nadpoloviční většina přítomných vlastníků. To nemusí být pravda. Podle § 1200 NOZ platí, že k přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek, ledaže stanovy nebo zákon vyžadují vyšší počet hlasů.

Z toho plyne, že se musíte napřed seznámit s obsahem vašich stanov, abyste bezpečně zjistil jakým postupem a jakou většinou lze změnit složení statutárního orgánu SVJ. Ke změně potřebujete (kromě souhlasu potřebné většiny) i jednu drobnost: najít jiné osoby, které budou ochotny funkce vykonávat a vědí o co jde.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.