Vložil lake, 4. Leden 2015 - 0:08

Pane Miloši,
soustředím se pouze na hlasování o správě domu a pozemku. Pokud se snad ptáte na SVJ(2000), odpověď je velmi jednoduchá: přečtěte si ZoVB a stanovy.

Pokud se ptáte na totéž v SVJ(2012), pak odpověď je o něco složitější: v první řadě si přečtěte prohlášení a vaše stanovy (což může být jediný dokument). Stanovy totiž mohou určit pro hlasování vyšší počet hlasů, než stanoví zákon. A protože vaše stanovy neznáme, nelze Vám spolehlivě odpovědět.

Pokud snad vaše stanovy neurčují hlasovací kvora ohledně rozhodování o správě společné věci, pak se uplatní obecná ustanovení NOZ o spoluvlastnictví:

§ 1128
(1) O běžné správě společné věci rozhodují spoluvlastníci většinou hlasů.
(2) Rozhodnutí má právní účinky pro všechny spoluvlastníky pouze v případě, že všichni byli vyrozuměni o potřebě rozhodnout, ledaže se jednalo o záležitost, která vyžadovala jednat okamžitě. (…)
§ 1129
(1) K rozhodnutí o významné záležitosti týkající se společné věci, zejména o jejím podstatném zlepšení nebo zhoršení, změně jejího účelu či o jejím zpracování, je třeba alespoň dvoutřetinové většiny hlasů spoluvlastníků.
§ 1132
K rozhodnutí, na jehož základě má být společná věc zatížena nebo její zatížení zrušeno, a k rozhodnutí, na jehož základě mají být práva spoluvlastníků omezena na dobu delší než deset let, je třeba souhlasu všech spoluvlastníků.
§ 1133
Ke zřízení zástavního práva nebo jiné obdobné jistoty sloužící k zajištění peněžité pohledávky vzniklé při zlepšení společné věci nebo při její obnově postačí rozhodnutí alespoň dvoutřetinové většiny spoluvlastníků.

Pouze pokud shromáždění bude hlasovat o jiných záležitostech správy domu, než jsou výše uvedené, uplatní se dvě speciální ustanovení o shromáždění vlastníků jednotek:

§ 1206
(2) Shromáždění je způsobilé usnášet se za přítomnosti vlastníků jednotek, kteří mají většinu všech hlasů. K přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek, ledaže stanovy nebo zákon vyžadují vyšší počet hlasů.
Rozhodnutí mimo zasedání (…) § 1214
Rozhodnutí se přijímá většinou hlasů všech vlastníků jednotek, ledaže stanovy vyžadují vyšší počet hlasů.

Jak vidět, toto kvorum je zcela shodné jako podle obecného ustanovení § 1128.

A to jsme ještě neprobrali hlasování o změně prohlášení, ani hlasování o „spolkových“ záležitostech, jako je volba členů statutárního orgánu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.