Vložil Roman Ivanov (bez ověření), 5. Leden 2015 - 19:53
  1. Každé odpojení od CZT podléhá stavebnímu řízení
  2. Novelizací stavebního zákona po 1. 1. 2013 v podstatě zanikla možnost výstavby plynového zdroje do 50 kW bez stavebního povolení. V §103 stavebního zákona jsou vyjmenované stavby, které nepodléhají stavebnímu zřízení, e) bod 9. stavby pro výrobu energie s celkovým instalovaným výkonem do 20 kW…
  3. Není potřeba se bát stavebních řízení a povolení. Jedná se o procedury, které mohou sice tak trochu zavánět zbytečnou byrokratickou zátěží, ale na druhou stranu nutí stavebníka dodržovat předpisy a normy, a tudíž dodat dílo bezpečné a po technické stránce vyhovující, takže je to vlastně služba zákazníkům a investorům, aby bylo vše provedeno tak, jak má.
  4. Smlouva s CZT by se měla vypovědět. Vždy totiž záleží na tom, jak je předmětná smlouva formulovaná, tudíž nemusí být pravda, že pokud nebudete mít odběr, nebude Vám nic účtováno, protože pokud máte smluvně daný minimální odběr, budete platiti, i když máte nulovou spotřebu. Smlouvy nejsou univerzální, mohou mít různé podmínky a je potřeba je posoudit individuálně.
  5. Cena tepla z lokální plynové kotelny se dá celkem přesně dopředu vypočítat, a to včetně nákladů na revize, servis, investici a nákladů na energii (samotný plyn a el. energie na provoz kotelny). Potřebné revize plynové kotelny zahrnují revizi plynových zařízení, revizi spalinových cesty, revizi tlakových nádob, revizi elektro zařízení a revizi PBZ. Vlastníci objektů, a především výbor SVJ, případně bytové družstvo, zodpovídají za to, že stavby splní všechny technické nároky dle zákona, tedy i platnost revizí objektu, revize je možné provádět pravidelně z dalšími revizemi instalací objektu. Z hlediska nároků na obslužnost, by se dalo říci, že kaskáda dvou kotlů s maximálním výkonem jednoho kotle do 50 kW a maximálním součtovým výkonem do 100 kW, je prakticky téměř bezobslužná. Kotelny v řádově stovek kW již potřebují stálou obsluhu, ale při vyšším výkonu a vyšší spotřebě se náklady na obsluhu stávají malým podílem z celkové ceny za GJ, a zároveň u vyššího odběru se dá sjednat lepší cena za palivo.
  6. Pro přesné stanovení výše úspor a návratnost investice je potřeba provést individuální výpočet. Samotná investice do kaskády kondenzačních kotlů např. s výkonem 60 kW nebo 95 KW se příliš neliší, ale výše zhodnocení záleží zejména od výší spotřeby objektu. Obecně platí, že pokud se aktuální cena z CZT pohybuje od 550 Kč / GJ, tak se investice rozhodně vyplatí.
  7. Je dobré obrátit se přímo na odborníky, kteří jsou schopni posoudit situaci na základě předchozích zkušeností a měření, navrhnout kompletní řešení a provést systematicky všechny činnosti od zpracování projektové dokumentace, vyřízení legislativních kroků, zrealizování stavby, včetně potřebných revizí a zkoušek, až po kolaudaci stavby.

V případě zájmu o další informace nás můžete kontaktovat na info@eastcz­.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.