Vložil lake, 25. Prosinec 2014 - 22:20

Eliško, přeju Vám zdraví, štěstí a pohodu ve vánočním čase.

Pokud od Vaší úhrady nutné opravy společné střechy neuplynuly ještě 3 roky, máte šanci domoci se úhrady. Vyzvěte SVJ (prokazatelně, s doručenkou) k uhrazení všech Vašich účelně vynaložených nákladů na opravu společné střechy. Částku můžete ihned po tom započíst na jakékoliv Vaše dluhy vůči SVJ.

Buďte připravena tvrdit a prokazovat, že šlo o závadu na společných částech a že vynaložený náklad byl nutný pro odvrácení hrozící škody (na Vašem majetku či na společných částech).

Nevidím ale jako průchodný postup, kdy se platba záloh na správu podmiňuje nahlížením do dokladů SVJ. Sice se může zdát logické tyto dvě věci spojovat, ale soudy mívají zcela odlišný názor. Nejde totiž o vztahy synallagmatické (vzájemně podmíněné).

  1. Nehrazení řádně předepsaných záloh je jedna věc.
  2. Právo nahlížet do dokumentů je zcela odlišná věc.

Vlastník se svého práva na informace může domáhat i žalobou. Nemůže však „za trest“ přestat plnit jiné své povinnosti. Soudy při řešení kauzy pod č. 1 nepřihlížejí k argumentům spadajícím pod č. 2. Soud poučí žalovaného, aby se svých práv na informace domáhal v jiném sporu – a odsoudí jej jako neplatiče.

Není na závadu splatnosti částky, není-li věřitelem sdělen důvod platby. Přeji však těm předsedům, kteří toho zneužívají a zatajují doklady a dokumenty SVJ, aby jim přes Vánoce narostly půlmetrové nosy.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.