Vložil lake, 22. Prosinec 2014 - 15:09

Pane Vítku,soudím, že nemáte v tomto pravdu. Právnická osoba SVJ(2000) nemůže měnit ani vlastnické vztahy,ani věcná práva. Ty jsou určeny zákonem účinným v době vzniku těchto práv a obsahem prohlášení vlastníka budovy. Nepleťte si to.

Pokud by se právnická osoba SVJ(2000) pokusila změnit stanovami rozsah vlastnictví, nebo rozsah povinností spoluvlastníka, bude taková část stanov buď absolutně neplatná pro nedostatek zákonného oprávnění, nebo půjde pouze o dílčí dohodu těch, kteří souhlasili.

  • Stanovy SVJ(2000) definují členská práva a povinnosti mezi právnickou osobou a jejím členem. Jde tedy o obligační (závazkové) vztahy mezi osobami navzájem. Tyto vztahy je možno měnit jedině změnou stanov, nikoliv změnou prohlášení.
  • Stanovy SVJ(2000) definují také způsob uplatnění práv a povinností, které se vznikem SVJ(2000)přešly na právnickou osobu. (Sem patří zejména rozhodování o údržbě, provozu a opravách podle § 9 odst. 1 ZoVB a právo SVJ vymáhat příspěvky na náklady této činnosti vlastním jménem). Do pravomoci právnické osoby ovšem nespadá rozhodování o tom, jak se mají náklady na všechny tyto činnosti rozvrhnout mezi spoluvlastníky. Toto je zcela mimo právní způsobilost SVJ(2000). Tyto spoluvlastnické záležitosti je možno měnit jedině dohodou vlastníků, nebo změnou prohlášení. Nikoliv změnou stanov.
  • Prohlášení vlastníka definuje rozsah vlastnictví, věcná (majetková) práva a povinnosti spojené s vlastnictvím podílu na společné věci. Tyto vztahy je možno měnit jedině změnou prohlášení, nikoliv změnou stanov.

Nepleťte si vlastníka věci se sluhou vlastníka věci.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.