Vložil lake, 21. Prosinec 2014 - 8:03

Váž dotaz je neurčitý, protože nepíšete co má být ve stávajících stanovách změněno a jak. Odpověď může tedy být pouze obecná: Přečtěte si vaše stanovy. Máte v nich nejspíše uvedeno, že jejich změna se provádí hlasováním tří čtvrtin přítomných vlastníků jednotek na shromáždění.

To platí, pokud se nechcete odchýlit od spoluvlastnických vztahů podle dosavadních právních předpisů (to jest podle ZoVB).

  1. Pokud jde o smluvní ujednání týkající se „spolkového života“ ve stanovách právnické osoby SVJ(2000), ta mohou být změněna. Stanovy mohou ovšem jedině regulovat členské záležitosti – vztahy mezi právnickou osobou a jejím členem. Nikoliv vztahy vlastnické či spoluvlastnické.
  2. Vlastnické vztahy i způsob přispívání na společnou věc se i nadále řídí podle prohlášení vlastníka a podle ZoVB, viz § 3063 NOZ. Zásah do vlastnických vztahů nelze provádět změnou stanov. Takový zásah by vyžadoval změnu prohlášení vlastníka a písemný souhlas všech, kterým se mají jejich práva a povinnosti změnit. Viz § 1169 NOZ. Viz též 1128 až 1133 NOZ a zejména § 1138 NOZ.

Závěr:
Stanovy je možno změnit postupem podle stávajících stanov. Je nutno do nich přidat podrobnosti o statutárním orgánu, počtu jeho členů, o sídle právnické osoby. Je možno do stanov přidat např. ustanovení o způsobu svolávání shromáždění, o postupu při rozhodování mimo zasedání (per rollam), o informační povinnosti člena sdělit právnické osobě údaje o obyvatelích bytu, či oznámit jméno osoby, která zastupuje spoluvlastníky jednotky vůči SVJ. Stanovy mohou široce upravovat způsob uplatnění práv členů, viz §1200 odst. 2 písm. c NOZ.

Chcete-li ale měnit samotné vlastnické vztahy a poměry z toho vyplývající (např. způsob přispívání vlastníka jinak nežli podle spoluvlastnických podílů podle § 1200 odst. 2 písm. g NOZ), nespadá to do stávajících stanov. To lze změnit jedině dohodou podle ZoVB, neboli postupem podle bodu č. 1 – změnou prohlášení vlastníka.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.