Vložil vs, 20. Prosinec 2014 - 0:23

Diky za toto tema.

Na podobne otazky jsem se ptal uveroveho specialisty z banky, u ktere ma nase SVJ uver:

rad bych se zeptal, jak se teoreticky postupuje, kdyz by doslo napr. k prodeji bytu od soucasneho vlastnika novemu vlastnikovi? Jak prokazi novemu vlastnikovi, ze by mel pokracovat v podileni se na splatkach uveru?

Dalsi dotaz Muze se vlastnik jednotky „vykoupit“ z uveru SVJ splacenim casti sveho podilu? Napr. o tuto cast si navysit svoji hypoteku na byt, ze ktere by se cast uveru SVJ splatila?

Zde jeho odpoved:

Co se týče prokázání případnému novému vlastníkovi, tak vše ohledně úvěru, příspěvků do fondu oprav máte odsouhlaseno na shromáždění a stanov. Tento fakt musí nový spoluvlastník přijmout. Jeho podíl na splátce vychází z podlahové plochy bytu, viz. zákon 72/1994 Sb, za jehož platnosti kterého byl závazek/úvěr uzavřen. Tedy nemůže činit jinak, než akceptovat odsouhlasené věci.

V Zákoně 72/1994 Sb. (zákon o vlastnictví bytů) je v §13, odst. 7 uvedeno: „Vlastníci jednotek ručí za závazky společenství v poměru, který odpovídá velikosti spoluvlastnických podílů na společných částech domu.“ Podle Občanského zákoníku ručí kterýkoliv spoluvlastník za celý závazek v plné výši.

Z toho vyplývá, že vlastník se závazku „vykoupit“ splacením své alikvotní části nemůže, ani v případě úhrady svého podílu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.