Vložil MartinII, 9. Prosinec 2014 - 12:13

Je možné, aby např. vlastníci bytů v přízemí platili menší příspěvek, protože oni výtahem nejezdí ?

Nejvyšší soud podobné případy v minulosti řešil, došel ale k protichůdným závěrům. Nyní posuzoval případ tzv. velký senát. A ten rozhodl v rozsudku 31-Cdo-4294/2011, ze dne 2. 4. 2014 takto:

„Shromáždění vlastníků jednotek se při stanovení výše příspěvku na náklady spojené se správou domu a pozemku nesmí odchýlit od pravidla § 15 odst. 1 zákona o vlastnictví bytů, aniž by byla nejprve uzavřena dohoda jakožto souhlasný projev vůle všech vlastníků jednotek, předvídaná citovaným ustanovením.

Jelikož zákon neupravuje formu takové dohody, lze si představit, že bude uzavřena (i jinak než písemně) všemi vlastníky na shromáždění vlastníků; nepůjde však o rozhodnutí tohoto orgánu společenství (pozn.: t.j. shromáždění !!! a pro posuzování její platnosti se neuplatní ust. § 11 odst. 3 ZoVB“.

Rozsudek posuzoval stav dle ZoVB.

  • – – – – – – – – – – – – – – – – –

NOZ § 1214: ‚Mění-li se … poměr výše příspěvků na správu domu a pozemku jinak než v důsledku změny podílů na společných částech, vyžaduje se souhlas všech vlastníků jednotek‘.

Pokud se vlastníci chtějí dohodnout na jiném poměru příspěvků, mají na takovou dohodu právo.

Dohoda musí být ale uzavřena mezi všemi vlastníky, tj. 100 % vlastníků.

Hlasování na shromáždění vlastníků takovou dohodou není. O ‚Dohodě‘ se zde psalo již v minulosti, lze nalézt. Shromáždění vlastníků je orgán právnické osoby – SVJ. Dohoda o změně poměrů, v jakém budou vlastníci jednotek přispívat na náklady správy domu, musí být uzavřena mezi vlastníky samostatně.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.