Vložil lake, 4. Říjen 2015 - 7:23

Podle § 1 odst. 2 NOZ platí, že „[n]Nezakazuje-li to zákon výslovně, mohou si osoby ujednat práva a povinnosti odchylně od zákona; zakázána jsou ujednání porušující dobré mravy, veřejný pořádek nebo právo týkající se postavení osob, včetně práva na ochranu osobnosti“.

Dnes je tedy bezvýznamné, zda ustanovení § 11 odst. 6 ZoVB mělo či nemělo dopad na všechny domy s jednotkami podle ZoVB. Ode dne 1.1.2014 postupujte podle toho, co bylo mezi vámi ujednáno.

Ohledně způsobu hlasování mezi vlastníky jednotek si tedy přečtěte prolášení vlastníka budovy, nebo stanovy vašeho SVJ, pokud existují. Já je neznám. Co je v těchto ujednáních uvedeno, to mezi vámi platí. Chybí-li stanovy, nebo v nich není uvedena úprava příslušného hlasování, postupoval bych v souladu s § 10 NOZ takto:

Pokud se bude hlasovat o věcných právech (rozhodování o vlastnických záležitostech), pak se použijí ustanovení § 1128 a následující zákona č. 89/2012 Sb. o hlasování spoluvlastníků. Najdete tam pro která rozhodování se vyžaduje souhlas všech vlastníků jednotek. K tomu viz § 3028 odst. 2 NOZ.

Pokud se bude hlasovat o záležitostech právnické osoby SVJ (rozhodování o členských či „spolkových“ záležitostech), pak se použijí ustanovení dosavadního právního předpisu (ZoVB). K tomu viz § 3028 odst. 3 NOZ.

NOZ je paskvil, který zrušil ZoVB bez speciálního přechodového ustanovení. A není ani vůle to napravit. Z toho pak plynou ty nejasnosti.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.