Vložil lake, 29. Listopad 2014 - 8:14

V první řadě: pojem „penále“ není stanoven v žádném zákonu. Tímto slovem se označuje sankce za porušení povinnosti uložené právním předpisem.

Členovi družstva – nájemci jste tedy nevystavili žádné „penále“. Mohlo se jednat o úrok z prodlení, o smluvní pokutu, či o poplatek z prodlení (při neuhrazení nájemného, nebo úhrad za služby v roce 2013). Pokud jste mu předepsali jakési „penále“, není povinen nic hradit na takový neurčitý a nesrozumitelný ú­čel.

K Vašemu dotazu:
Znáte stanovy vašeho družstva? Řídíte se jimi? Podle zákona č. 90/2012 Sb. se dne 1.1.2014 staly součástí stanov ty části Obchodního zákoníku, které upravovaly práva a povinnosti členů družstva. Součástí vašich stanov tedy je i tato část ObchZ:

(zrušený) 513/1991 Sb. § 239
(…) Na žádost jedné třetiny členů družstva nebo kontrolní komise, popřípadě 3 delegátů zařadí představenstvo jimi určenou záležitost na pořad jednání členské schůze. Ustanovení § 182 odst. 1 písm. a) se použije přiměřeně.

Tato část ObchZ tedy stanoví jednoznačně podmínky, za kterých je představenstvo družstva povinno zařadit na pořad jednání určitou záležitost. Jak je ze znění zákona zřejmé, neděje se tak na pouhý individuální podnět jediného člena.

Na druhou stranu – představenstvo může podle své úvahy zařadit hlasování o vymáhání dluhů na program jednání i bez jakéhokoliv podnětu z řad členů družstva. Půjde v takovém případě o otázku, kterou předkládá členské schůzi k rozhodnutí přímo představenstvo. Obecné hlasování může mít účinky pouze do budoucna a netýká se již vzniklých dluhů.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.