Vložil R. Novák (bez ověření), 25. Listopad 2014 - 23:52

Vidím, že jste se příliš rady nedočkala. Skoro jsem chtěl vložit tentýž dotaz, ale vidím, že je to zbytečné. Jsme asi ve stejném stadiu – bombarduje nás ona denostupňová firma, jejich letáky populisticky ukazují „krádež vašeho tepla“ zlými netopícími sousedy. Přitom vidím, že jste dospěla ke stejným závěrům, jako snad musí každý trochu myslící člověk – pokud se neměří teplota radiátorů (ať je to jakkoliv nepřesné), mohou mít notoričtí přetápěči a větrači přes násobnou spotřebu otopné vody nižší denostupně než slušný mírný topič a nárazový větrač.

Náš dům je velice dobře zateplen, nová těsná okna. Vlastníci jižních a západních bytů na podzim a na jaře netopí vůbec. Při slunných dnech se teploty často dostanou nad 26, což by denostupňová metoda vyhodnotila jako obrovské plýtvání otopnou vodou, přestože radiátory netopí a spotřeba je nulová. Když máme na svátky na návštěvě víc lidí (člověk=zdroj 100W tepla), celý den se vaří a peče, zase se netopí. To měřiče na radiátorech zaznamenají, ale měřič „pohody“ na stěně vám naúčtuje spoustu denostupňů za nic.

Dobře, jsem ochoten svoje sluneční (a TV, počítačové, pračkové, sušičkové, sporákové, ledničkové) jednou už zaplacené teplo sdílet s ostatními tím, že souhlasím s 50%-ní základní složkou. Rozhodně ale nechci být za mojí dobrotu penalizován. A kdybychom nedej bože tento systém instalovali – budu šetřit moje denostupně stálým větráním a ať mi padá studený vzduch na thermoventil a ať teče otopná voda proudem aspoň si to ti idioti co to odhlasovali zaplatí (já bohužel taky). Zkuste to svým vlastníkům vysvětlit. Já na tom pracuji.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.