Vložil lake, 22. Listopad 2014 - 17:59

NOZ rozdělil činnosti SVJ(2012) na dvě skupiny a pouze u jedné z nich nově stanoví jiný způsob hrazení. Pokud jde o činnosti správy cizího majetku, je třeba vyjít ze znění ustanovení § 1180 NOZ:

89/2012 Sb. § 1180
(1) Nebylo-li jinak určeno, přispívá vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech.

Z uvedeného je zřejmé, že ohledně přispívání na správu domu se nezměnilo nic. Totéž obsahoval § 15 ZoVB již od roku 1994.
-----------------------------------------------------------------------

Změny, které zavedl NOZ pro právnické osoby SVJ(2012), spočívají v tom, že vlastní správa právnické osoby byla zřetelně oddělena od správy cizího majetku. Nyní se tedy rozlišuje co p.o. dělá pro sebe a co dělá pro jiné osoby:

89/2012 Sb. § 1180
(2) Příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů, na vedení účetnictví a na podobné náklady vlastní správní činnosti se rozvrhnou na každou jednotku stejně.
89/2012 Sb. § 1222
Prováděcí právní předpis stanoví, jakým způsobem se vypočte podlahová plocha bytu v jednotce, o kterých částech nemovité věci se má za to, že jsou společné, a podrobnosti o činnostech týkajících se správy domu a pozemku.

Z uvedeného plyne, že nařízení vlády může stanovit podrobnosti pouze o činnostech týkajících se správy domu a pozemku (§ 1180 odst. 1). A ty se rozúčtují jako dosud. K žádné změně nedochází.

Ze znění zákona také plyne a contrario, že vláda nedostala zmocnění stanovit podrobnosti o vlastní správě právnické osoby (§ 1180 odst. 2). Činnosti vlastní správy totiž stanoví § 1180 NOZ výčtem, přičemž tento výčet je taxativní (i když neurčitý). Zahrnuje „příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů, na vedení účetnictví a na podobné náklady vlastní správní činnosti“.
----------------------------------------------------------------------

Můj právní závěr:

Vláda nikdy nedostala zákonné oprávnění určit svým nařízením činnosti, které patří pod vlastní správu právnické osoby. Celý § 17 n.v. č.366/2013 Sb. je tedy neúčinný a neplatný. Činnosti vlastní správy p.o. vyjmenoval zákonodárce přímo v § 1180. Nezmocnil k tomu vládu. K rozsahu těchto činností je možno se dopracovat výkladem NOZ, nikoliv čtením n.v. č.366/2013 Sb..

Příklad zmatku v nařízení vlády:

Činnosti týkající se správy domu a pozemkujsou v n.v. vyjmenovány poněkud zmateně ve dvou skupinách (§ 7 a § 8). Položka „vedení účetnictví, zpracování a předložení daňových přiznání“ je chybně uvedena v § 8, který (podle nadpisu) obsahuje „činnosti týkající se správy domu a pozemku z hlediska správních činností“. Takové zařazení je však v přímém rozporu se zařazením účetnictví podle § 1180 NOZ!!! A to jsem uvedl pouze jeden příklad.

Nezbývá než učinit závěr, že nařízení vlády je částečně vadné a protizákonné i v částech, určujících správu domu a pozemku. Uvedený příklad ukazuje, že vláda vůbec netušila co je obsahem § 1180 odst. 2 NOZ a co je obsahem pojmu „vlastní správa“ (vlastní management) právnické osoby.

Platí tedy, že obsah nařízení vlády je třeba brát s rezervou. Je třeba vzít si červenou tužku a:

  • vyškrtnout celý § 17;
  • vyškrtnout z § 7 a § 8 ty položky, které nepatří do správy domu a pozemku.

Legislativní poznámka:

Příslušné části n.v. č.366/2013 jsou sice součástí práva, avšak jde o právní normu nevymahatelnou a neúčinnou vůči adresátům. Důvodem je skutečnost, že v NOZ chybí zákonné zmocnění k úpravě vlastní správní činnosti SVJ. A v části upravující správu cizího majetku jsou zřejmé chyby. V právním státě je nemyslitelné, aby vláda šla svým nařízením proti výslovnému znění zákona.

lake

P.S. Je to nemyslitelné v právním státě. Bohužel v České republice je – jak vidět – možné vše. Členové tehdejších vlád premiérů Nečase a Rusnoka byli zjevně nekompetentní a ani neznali znění zákona, k němuž schvalovali nařízení vlády č.366/2013 Sb..

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.